Övergivna eller borttappade fisknät utgör en stor fara för allt liv till havs. Nu krävs internationellt samarbete mot de så kallade spöknäten. Foto: World Animal Protection
Debattinlägg

”Internationellt samarbete krävs mot spöknät”

Opinion ·

”Spöknäten är idag ett av de största nedskräpningshoten mot de djur som lever i haven och den marina havsmiljön”, skriver Roger Pettersson på Havets dag.

Om debattören

Roger Pettersson
Generalsekreterare World Animal Protection Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Varje år tappas eller överges cirka 640 000 ton fisknät i världshaven. De utgör en stor del av all nedskräpning i haven.

Tiotusentals djur, som sälar och sköldpaddor, går en kvalfylld död till mötes när de trasslar in sig i nät och linor.

Den marina havsmiljön står sällan i centrum för debatten om djurens välfärd. FNs havskonferens, The Ocean Conference, som invigdes i måndags har förutsättningar för att råda bot på detta. Under konferensen gick Sveriges regering i bräschen för ett globalt samarbete mot spöknäten. Nu måste hela världen följa efter, och låt oss börja med EU. 

Situationen för haven är alarmerande. Fiskebestånden överfiskas. Haven fylls av plaster och skräp. Förlorade fiskeredskap fortsätter att fiska i haven och de bidrar även till att haven fylls av plaster.

Näten kan sedan komma att brytas ner till mikroplaster, som äts av fiskar och som på så vis kommer in i vår födokedja. Spöknäten är idag ett av de största nedskärpningshoten mot de djur som lever i haven och den marina havsmiljön.

För några år sedan tog World Animal Protection, tillsammans med fiskeindustrin, forskare och regeringar, initiativet till en global plattform, Global Ghost Gear Initiative (GGGI).

Initiativet syftar till att på global nivå hantera problemet med spöknät och på så vis bidra till en bättre havsmiljö och skydda de djur som lever i haven.

Inom ramen för initiativet tas spöknät upp hur haven, standardiserade mätdata tas fram, ”best practice” utvecklas och mycket mer.

Arbetet bedrivs utifrån ett helhetsperspektiv. Upptagna spöknät återvinns och blir till kläder med mera. Nya jobb skapas på lokala marknader.

Under hela vårt arbete med GGGI har vi känt ett starkt stöd från den svenska regeringen, inte minst på FN-nivå.

Det är därför särskilt glädjande för oss att den svenska regeringen var en av de regeringar som under FN-konferensen offentliggjorde att man sluter upp bakom GGGI.

Haven har inga gränser. Det som dumpas eller förloras i en del av havet kan dyka upp i en annan del.

Spöknäten och nedskräpningen drabbas oss alla, men de små länderna och önationerna drabbas hårdast. Vi måste därför ta globalt ansvar och samarbeta på global nivå mot spöknät och nedskräpning. Låt oss börja med EU.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.