Efter att SSU i Hylte valt ny styrelse publicerade de en bild på sociala medier som möttes av en hatstorm. Med på bilden är även distriktsordförande Aida Birinxhiku och längst fram i mitten, SSU Hallands kassör och valledare, Anton Karlsson. Foto: Privat
Debattinlägg

SSU-kassören: ”Även hatarnas människovärde är okränkbart”

”Människans värde är okränkbart och det gäller inte bara för mina vänner i SSU Hylte. Det finns även ett okränkbart värde hos Sewed, som tycker att Breivik behövs, och hos Daniel som tycker att vi borde sprängas i luften”, skriver Anton Karlsson (SSU).

Om debattören

Anton Karlsson
Kassör och valledare, SSU Halland

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hatet vi har mötts av de senaste dagarna, jag och mina vänner i den nya styrelsen för SSU Hylte, hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Det sorgliga med det är att det inte grundar sig i rationell kritik om att de här personerna skulle vara oförtjänta av de roller de har fått. Jag har svårt att se att alla dessa människor som spred hat mot oss ska ha kunnat bilda sig en egen uppfattning om det.

Och reaktionen är tyvärr huggen i sten och grundar sig i hatet. Den grundar sig i övertygelsen om att alla människor inte är lika mycket värda. Den grundar sig i det simpla faktum att om dessa människor hade varit vita, så hade jag inte behövt skriva det här.

Den svenska historien har länge varit en historia där människovärdet har försvarats och där kampen har varit mellan den rike och den fattiga. Denna kamp har varit en frihetens kamp, aldrig en kamp i syfte att sprida hat och förtryck gentemot någon annan. Det är vad som skiljer toleransen och intoleransen åt.

Om samhällets strukturer håller tillbaka den ene ska det aldrig vara grogrund till förakt gentemot den andre.

Samhällets strukturer och vad som ofta är livets lott – och hur det kan påverka en – har varit avgörande för min egen historia och för min egen berättelse, både det som varit och det som kommas bli.

Jag är engagerad Socialdemokrat. Jag är det för att jag således har kunnat föra min kamp, göra mig själv hörd; fört vidare mina värderingar om gemenskap och rättfärdighet.

Att jag är socialdemokrat är dock ganska irrelevant, för kampen står inte bara mellan den rike och den fattige. Förtrycken har tyvärr blivit många fler och finns överallt.

Jag skulle säkerligen kunna tillhöra många politiska partier eftersom vi alla i grund och botten står upp för människovärdet, var och en på sitt vis.

Om vår tro på demokrati och på människovärdet får oss att tillhöra ett etablissemang så får det vara så. Att vi står bakom människovärdet förringar inte dess vikt utan snarare styrker det dess betydelse.

Diskussionen i samhället har kommit att allt mer handlat om integration och migration i termer av volymer och budget i balans. Dessa saker måste dock komma i andra hand för oavsett hur verkligheten i slutändan utfaller så finns hatet där.

Demokrati och människovärde är inga självklarheter men det är våra grundpelare. Jag skriver detta för att jag inte tänker ge upp. Jag önskar istället att fler av oss står upp för människovärdet.

Människans värde är okränkbart och det gäller inte bara för mina vänner i SSU Hylte. Värdet är även okränkbart hos Sewed, som tycker att Breivik behövs, eller hos Daniel som tycker att vi borde sprängas i luften.

Jag fördömer deras handlingar och jag tycker att de är ynkliga, men i slutändan så är jag lika övertygad om deras människovärde – och att även om de hotar mig, även om de kallar oss alla dessa saker så kommer jag alltid att vakna upp med tron på att till och med de har ett lika stort människovärde.

Det är vad som byggt vår demokrati, men också det som skiljer mig från er!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.