Kristoffer Tamsons (M) Irene Svenonius (M). Foto: Johan Nilsson/TT
Debattinlägg

”Stärk lagskyddet för fler av våra vardagshjältar”

”De vardagshjältar som varje dag skyddar våra liv och vår egendom och ser till att vår vardag fungerar ska veta att de har det skydd de förtjänar när de utför sina jobb”, skriver Irene Svenonius (M) Kristoffer Tamsons (M).

Om debattörerna

Irene Svenonius (M)
Finanslandstingsråd Stockholms läns landsting
Kristoffer Tamsons (M)
Trafiklandstingsråd Stockholms läns landsting

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Nu stänger regeringen möjligheten att lämna synpunkter på förslaget om stärkt skydd för blåljusverksamhet och andra samhällsnyttiga funktioner.

Som företrädare för två av landets viktigaste samhällsfunktioner, sjukvården och kollektivtrafiken, tycker vi det är obegripligt att regeringen i sin utredning begränsar skyddet till blåljusverksamheterna och blundar för behovet av utökat skydd för fler medarbetare inom sjukvården, busschaufförer, biljettkontrollanter samt väktare och ordningsvakter i kollektivtrafiken.

Det nya lagförslaget är inte anpassat för dagens verklighet.

Exempelvis kommer den läkarbil som följer efter en ambulans till en utryckning i ett utsatt område inte att ha samma lagskydd som ambulansen, inte heller de medarbetare som jobbar på landets akutmottagningar.

Samma sak gäller det väktarteam som ska agera tillsammans med polisen vid ett gängslagsmål i kollektivtrafiken. Likaså de speciella utryckningsfordon som bistår med specialistkunskaper vid ett räddningsarbete i tunnelbanan vid en olycka eller annan händelse.

Regeringen missar helt att det inte bara är traditionella blåljusyrken som rycker ut på olyckor, bränder eller incidenter i dag.

Ofta är det väktare, ordningsvakter eller andra trygghetsresurser som är först på plats, så som var fallet vid terrordådet på Drottninggatan för ett år sedan.

Sedan utredningen tillsattes har otryggheten ökat i hela landet. Enligt BRÅ:s (Brottsförebygganderådet) statistisk för 2017 har antalet anmälda brott ökat, liksom antalet konstaterade fall av dödligt våld.

Samtidigt oroar sig nästan en tredjedel i stor utsträckning över brottsligheten i samhället.

Många av de grupper som verkar i det allmännas tjänst är idag extra utsatta för hot och våld. Det kan exempelvis handla om kollektivtrafikens medarbetare i form av buss- och tågförare eller medarbetare på sjukvårdens akutmottagningar.

En ny rapport från trafikoperatören Arriva visar exempelvis att så många som 2 av 3 busschaufförer har varit utsatta för hot och våld på arbetet.

I Stockholms läns landsting årliga medarbetaruppföljning för 2017 uppgav närmare 3 500 personer – fler än var tionde medarbetare i undersökningen – att de har utsatts för hot och/eller våld.

I många andra delar av världen har man redan sett detta – och agerat.

I länder som Australien och Österrike har man under senare år genomfört både straffskärpningar för hot och våld mot viktiga samhällsfunktioner samt genomförts nödvändiga utvidgningar av de grupper som omfattas av lagskyddet.

I vårt grannland Danmark har också lagen om våld mot tjänsteman breddats och skärpts. Vi behöver nu skärpa lagstiftningen på motsvarande sätt även i Sverige.

När regeringen nu till sist kommer med sina förslag är de därtill otillräckliga utifrån hur behoven och verkligheten ser ut.

Det duger inte.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och övriga regeringen måste tänka om.

De vardagshjältar som varje dag skyddar våra liv och vår egendom och ser till att vår vardag fungerar ska veta att de har det skydd de förtjänar när de utför sina jobb.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.