Debattinlägg

Stjärnkrögare: Därför är teppanyakihällen totalt oumbärlig i det svenska köket

Efter DN Bostads uppmärksammade vindsvåningsreportage

VINDSVÅNINGEN SOM LIVSSTIL Efter det hysteriskt roliga reportaget i DN Bostad tycker jag att det är dags att titta på teppanyakins förträffligheter, det är faktiskt ett alldeles fantastiskt köksverktyg. Finns det någon plats för teppanyakin i de svenska hemmen? Klart det gör. Det skriver stjärnkrögaren och matentrepreneuren Erik Videgård.

Mitt första möte med en japansk teppanyaki var i London på 70-talet och då naturligtvis på den världsomspännande kedjan ”Benihana”. Här fick vi sitta på höga pallar runt det gigantiska stekbordet och se hur kockarna med en jonglörs skicklighet bollade med tigerräkor, biffar, grönsaker, peppar och saltkvarnar, spritflaskor, knivar, spädbarn… inget och ingen gick säker för dessa ekvilibrister.

Även om matlagningen i sig är relativt enkel så är det imponerande att se hur kocken tillreder och samtidigt skalar en enorm räka för att sedan dränka den i sprit ock tända eld på den samtidigt som han med foten släcker ljuset och låter lågorna speglas i gästernas hänförda ögon. Hur smakar det då? Jo som en räka indränkt i sprit… Ingen direkt finess med andra ord.

Teppan som betyder bord och Yaki som betyder steka. På svenska blir det alltså ett Bordstekahäll… , En tautologi helt enkelt. Det heter alltså en Teppanyaki eller på svenska ett Stekbord. Inte lika sexigt att skriva i en annons kanske? “I köket hittar du förutom ångugnen och varmluftsfritösen naturligtvis också ett Stekbord i rostfritt stål!!” När vi nu bestämt vad det är vi pratar om tycker jag att det är dags att titta på teppanyakins förträffligheter, det är faktiskt ett alldeles fantastiskt köksverktyg. Se bara landets alla grillkiosker förutom fritösen vad är totalt oumbärligt? Jo, en teppanyaki, fast i det här fallet på svenska, ett rostfritt stekbord. Teppanyakin klarar det mesta som skall stekas och dubblerar i värsta fall som spisplatta. Du behöver alltså inget annat i ditt kök än en teppanyaki för att tillaga maten, ja det skulle vara en ugn då.

Jag väljer att tro att den hysteriskt roliga artikeln i DN Bostad var ett välskrivet skämt men funderar ändå på hur den perfekta spisen skulle se ut hemma? Finns det någon plats för teppanyakin i de svenska hemmen? Klart det gör. Min perfekta spis är moduluppbyggd med ett stekbord, två rejäla gaslågor och två halogenplattor. Vreden placeras på fronten av spisen där de inte sitter i vägen och går sönder så man är oförsiktig med tunga pannor. Med en bredd på 90 cm blir de en matlagares dröm och med en rejäl ugn (gärna med ånga för fisken och grönsakernas skull) klarar jag lätt att laga mat till trettio personer.

Du ser. Trettio personer. Inget för den normala hemmaköket direkt. Nej en 60 cm spis med lättorkad yta är nog det som blir bäst i det normala hemmet. Tyvärr!! Tycker jag som väldigt gärna vill ha en teppanyaki som inte kostar 18.000:-. Om efterfrågan inte blir tokstor så lär priserna aldrig gå ner, synd… Men har du förköpt dig på en teppanyaki och inte vet vad du skall göra med den så vet du vem som vill ha den. Hör av dig snarast till erik@videgard.se.

Erik Videgård

är kokboksförfattare och känd krögarprofil som specialicerat sig på det asiatiska köket.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.