En väktare visar upp en papperslappen och en bild från ESC-området i Kungsträdgården.
Alla var inte välkomna på Eurovisionsfesten i Kungsträdgården. Foto: Privat/SVT
Debattinlägg

”Stockholms stad visar musklerna mot utsatta EU-medborgare”

EU-migranter ·

”Det är inte okej att polis och säkerhetsvakter vid en Eurovisionfest, arrangerad av SVT och Stockholms stad, agerar utifrån godtyckliga bedömningar baserade på stereotyper. Alla, oavsett bakgrund, borde vara välkomna!”, skriver Hans Caldaras.

Om debattören

Hans Caldaras
Nätverket utsatta EU-medborgare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sedan en tid har de utsatta EU-medborgarna drabbats av en massiv polisrazzia i Stockholm, de avvisas från gator och torg. De jagas som villebråd.

En del transporteras ut på landsbygden där de lämpas av. Några saknar mobiltelefoner och har inte kunnat ringa på hjälp. Bland de drabbade finns en kvinna gravid i 9:e månaden och en annan i 70-års åldern.

Kan det vara så att Stockholm stad ville ”snygga” upp Stockholm i samband med att staden stod som värd för Eurovision Song Contest? Man ville ge intryck för internationell press och utländska besökare att Sverige är ett välordnat land befriad från människor i nöd.

Sveriges Television och Stockholm Stad satsade stort för att stolt visa upp stadens bästa sida i samband med en Eurovisionfest på temat ”Come together”, som syftade på samförstånd, vänskap och tolerans.

Man hade räknat med besökare från alla världens hörn och alla var varmt välkomna att ta del av festligheterna i Stockholm.

Söndagen den 8 maj besökte tre medlemmar ur föreningen HEM, Föreningen för hemlösa EU-migranter, fem utsatta EU-medborgare och jag tillsammans festivalområdet i Kungsträdgården.

En av dem var en kvinna som ett par dagar tidigare hade satt sig framför scenen för att ta del av musikframträdandet som pågick. Efter en kort stund  blev hon bryskt avvisad från området av en ordningsvakt utan förklaring. Kvinnan var klädd i sin traditionella långa kjol.

Nu var vi på ingång för att ta del av evenemanget i syfte för att se om temat ”Come togheter” gällde för alla, en kampanj som arrangörerna stolt propagerade för.

En av EU-medborgarna var utklädd till clown, men vid det här tillfället garanterade han att inte sälja ballonger eller att någon av hans vänner skulle samla pantburkar inom området. 

Vi blir stoppades av tre unga säkerhetsvakter vid entrén som visiterade ett par av oss som höll i hand en varsin plastkasse. Under tiden passerade folk in utan att utsättas för samma bemötande eller granskning.

Ett par minuter senare dök det upp tre stycken ordningsvakter klädda i blågrå uniformer och vi blir tillsagda att vi måste ställa oss utanför entrén. Vi undrar varför? ”Vi vill inte ha någon här som tar saker, polisen är på väg, så vänta så får ni tala med dem”, svarar de oss.

Polisen kom och efter en stunds utfrågning avlägsnade de sig. En av medlemmarna ur föreningen HEM försökte övertyga ordningsvakterna att hon tog på sitt ansvar att ingen skulle samla tomburkar och att mannen som är utklädd till clown inte skulle sälja ballonger inom området, men på det örat vill inte väktarna lyssna.

Plötsligt räcker en av dem provocerande ut tungan mot mig, han tar upp ur bröstfickan en lapp som han trycker upp i ansiktet på mig med orden ”Vi följer lagen”. 

Ett A4-papper skrivet på rumänska och svenska. Det gick inte att identifiera vem som stod bakom lappen, men den indikerade tydligt att den var riktad till en speciell målgrupp:

”Eftersom det här är ett evenemangsområde är det inte tillåtet att tigga, plocka burkar eller vara utklädd till Musse Pigg. Ni bör hålla er utanför evenemangsområdet för att slippa samröre med polis och säkerhetspersonal.” 

Projektchefen för Stockholm stads evenemang i samband med Eurovision Song Contest, Jesper Ackinger, motiverade lappens legitimitet med:

”Det är en skriftlig information i ett försök att vara tydlig med att kommunicera de förhållningsregler som vi satt upp tillsammans med polisen för att vi ska kunna ha ett trevligt arrangemang.”   

När jag ifrågasatte ordningsvaktens påstående att han följer lagen, fick jag till svar:

”Dom kliver in med ballonger och lurar människor.”

Jag undrade om han hade bevis för att ”dom” vid det här tillfället hade som syfte att begå handlingar som de misstänktes för? 

”Jag vill inte prata med dig, ställ dig där” sade han och pekade bortanför inhägnanden med loggan ”Come together. 

Efter en lång argumentation och uppståndelse kände vakten igen mig och hans tuffa attityd mjuknade avsevärt och vi blev vi insläppta, även ”clownen”.

Jesper Ackinger lovade i en debatt i SVT:s Aktuelltsändning den 10 maj att lappen skulle försvinna med omedelbar verkan, men då var skadan redan skedd. Ett antal personer hade utsatts för kränkningar och olaga hot.

Människor som befinner sig i Sverige på grund av att de flyr från diskriminering, fattigdom och elände, och som hoppas få ett bättre bemötande här i landet, men utsätts för samma övergrepp som i sina hemländer, vilket vittnar om att antiziganismen får mer och mer fritt spelrum i vårt land, något som flertalet svenska förtroendevalda politiker inte verkar ta på allvar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.