inbrott
Sverige har blivit ett paradis för kriminella, mycket tack vare de öppna gränser som Alliansen länge förordat. Det skriver SD:s rättspolitiske talesperson, som välkomnar Moderaternas kursändring i frågan. Foto: Anders Wiklund/TT
Debattinlägg

”Äntligen svänger Moderaterna om stärkt gränsskydd”

Opinion ·

”Faktum är att Alliansen själva banat väg för internationella brottsnätverk att etablera sig i Sverige”, skriver Sverigedemokraternas Adam Marttinen.

Om debattören

Adam Marttinen (SD)
Rättspolitisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Enligt en ny polisrapport begås hälften av samtliga bostadsinbrott i landet av utländska ligor och det spås vara i ökande trend.

Ingen tycks med facit i hand vara förvånad.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé säger att Sverige har blivit ett paradis för kriminella, och så är det.

Kriminella nätverk kring Balkan och Östeuropa har genom åren allt mer intresserat sig för Sverige på grund av ett svagt gränsskydd och en underfinansierad polismyndighet.

Men det uppstår en något märklig känsla över den breda politiska enighet kring nödvändiga åtgärder när väl fakta presenteras med svarta rubriker i media. Om denna politiska enighet funnits under en längre tid så borde inte utvecklingen kunnat ske.

Och där har vi problemet.

Moderaterna intar idag en åsikt om stärkt gränsskydd som bara för något år sedan var helt ointressant för dem. Faktum är att Alliansen själva banat väg för internationella brottsnätverk att etablera sig i Sverige.

Orsaken är deras djupt rotade kärlek till öppna gränser och ett fritt flöde av varor. Om mer kontroll ska ske så drabbas det fria flödet, det blir krångligare och det tar längre tid, något som varit ett illrött skynke för Allianspartierna.

Sverigedemokraterna är det enda partiet som har sett ett värde i att göra det krångligare för varor och människor att passera våra gränser. Hittills har terrorister kunnat resa in och ut ur vårt land nästan obehindrat.

Utvisade brottslingar har kunnat ta sig tillbaka upprepade gånger och begå nya allvarliga brott.

Och sist men inte minst så har internationella stöldligor kunnat operera ostört i Sveriges och forsla ut mångmiljonbelopp gång på gång utan någon större risk.

Allt detta är en effekt av Alliansens regeringsår och deras samsyn med den rödgröna regeringen under denna mandatperiods första tre år, att rättsväsendet och gränsskyddet inte behövt stärkas.

Därför är det välkommet att det verkar finns en smärtgräns även för nitiska frihandelsliberaler.

Att Moderaterna vill ge tullen mer befogenheter att göra noggrannare kontroller välkomnas av Sverigedemokraterna.

När flera borgerliga partier intar en mer konservativ hållning i kriminalpolitiken skapas bra förutsättningar för att bilda majoriteter.

Men det räcker tyvärr inte att tycka att gränsskyddet ska stärkas för att något ska hända.

Borgerliga partier behöver också stärkas i sin självständighet att kunna göra gemensam sak med Sverigedemokraterna om den nyvunna inriktningen också ska få genomslag.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.