Kulturminister Alice Bah Kuhnke Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Debattinlägg

”Stora utmaningar för pressfriheten”

Medier ·

”Att döda en journalist är i det närmaste riskfritt i stora delar av världen”, skriver Alice Bah Kuhnke och Mats Djurberg.

Om debattörerna

Alice Bah Kuhnke
Kultur- och demokratiminister (MP)
Mats Djurberg
Generalsekreterare Svenska Unescorådet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

”Nu har det hänt igen” har blivit en alltför vanlig fras under 2015.

Sedan årsskiftet har FN-organet Unescos generaldirektör fördömt morden på 23 journalister. Ännu fler journalister hotats, trakasserats och fängslats. Kvinnliga journalister är särskilt utsatta. 

Trots stora manifestationer med mangrann uppslutning från världens ledare, som efter morden på tidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris, så slutar färre än ett av tio journalistmord i en fällande dom.

Att döda en journalist är i det närmaste riskfritt i stora delar av världen. 

Idag den 3 maj firas Unescos pressfrihetsdag runt om i världen. Detta är en viktig dag för att både slå vakt om pressfriheten och att uppmärksamma dess utmaningar.

Unesco är det FN-organ som har ett särskilt mandat att arbeta med press- och yttrandefrihet inom FN-systemet. 

Den snabba tekniska utvecklingen har även möjliggjort uppkomsten av medborgarjournalistik och utrymmen för oberoende medier, och har samtidigt lett till att vi i dag ser på journalistik på ett helt nytt sätt, även genom nya medier online. 

I dag kan många fler människor uttrycka sig och publicera sig. Det innebär dock också att lagstiftningen inte alltid hänger med, vi har i dag stora problem med att hantera hot och hat på nätet.

I Europa och i Sverige finns det en bred samsyn på vikten av fria medier och yttrandefrihet. För oss handlar mycket av utmaningarna om att hindra självscensur som en följd av hot och hat, eller att se till att medierna själva inte backar från viktiga granskningar.

Självklart innebär inte detta att vi kan luta oss tillbaka och klappa oss på ryggen, men vi har en grund att stå på. 

I Sverige uppger alltför många av journalistförbundets medlemmar att de utövat någon form av självcensur det senaste året.

Detta visar att lagar som främjar pressfrihet inte är nog om verktygen och den politiska viljan att implementera dem saknas. 

Regeringen möter även dessa utmaningar nationellt. Vi har tillsatt en medieutredning med syfte att analysera behovet av nya mediepolitiska insatser när presstödet i dess nuvarande form upphör.

I direktiven säger vi att allmänhetens behov av allsidig information och individens möjlighet att vara demokratiskt delaktig oberoende av bostadsort ska stå i fokus för utredaren. 

Denna vecka överlämnade även Brottsförebyggande rådet den kartläggning av hot och våld mot personer som är särskilt viktiga för demokratin till regeringen.

Så länge pressfriheten forsätter att utmanas, både globalt och nationellt, blir det desto viktigare att i nära dialog med olika aktörer tillsammans värna och hitta konstruktiva vägar att bemöta de nya utmaningarna för pressfriheten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.