”Barnen hos grannen hade hörselkåpor” säger en av de som bor bredvid Södra teatern och som klagat på de höga ljudnivåerna Foto: Janerik Henriksson/TT

Grannarna om Södra teatern: ”Fönstren skallrar och barnen har hörselkåpor”

Publicerad

Är grannarna gnällspikar som dödar Stockholms nattliv? Sedan 2017 pågår striden om Södra teaterns musikscener. Att hitta personer som försvarar musiken är inte svårt, men när Opinion live pratar med boende i området vill få medverka.
– Jag blir bara sedd som en gnällspik, fast jag inte är emot musik. De kan ha 19-20 spelningar under sommaren. Men de vill ha mer, säger en hyresgäst som bor vid teatern.

– Fönstren och elementen skallrar av ljudet. Barnen hos grannen hade hörselkåpor.

Södra teatern har flera scener, men det är konserterna på utomhusscenen och musiken på Kägelbanan, en stor glasveranda, striden gäller.

Hyresgäster och fastighetsägare runt teatern ger en blandad bild. I en fastighet är det stöket med berusade människor på natten som stört. I andra hus är det ljudnivån som besvärar.

– Vi lever i en absurd verklighet där vi tvingas stå ut med detta flera gånger i veckan, skriver en boende till kommunen om ljudet.

Uppmätte 60 decibel

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Stockholm har mätt upp 60 decibel inne i en lägenhet under en konsert på Södra teatern. Det är det högsta de mätt upp i sådana här sammanhang. Riktvärdet från Folkhälsoinstitutet är 25. Mer skall det inte vara när man är hemma med stängd dörr och stängda fönster.

– 60 decibel skulle aldrig tolereras om det gällde en verkstad eller annan tillståndspliktig verksamhet, förklarar avdelningschef Monika Gerdhem vid Miljöförvaltningen.

Men musik är annorlunda. När förvaltningen fattar beslut väger de därför hälsonyttan med att begränsa musiken mot den indirekta kostnaden för staden om kulturlivet utarmas. Enligt Monika Gerdhem har de aldrig förbjudit en musikscen. Däremot kan de kräva färre spelningar, att ljudanläggningen justeras eller att lokalen dämpas. Det är upp till den som bedriver verksamheten.

”Mediabilden är snedvriden”

Det var t. ex. Södra teatern som beslutade upphöra med musiken på Kägelbanan, menar förvaltningen.

– Mediabilden är helt snedvriden, säger Monika Gerdhem.

En hyresgäst med nära ett decennium i kvarteret gillar musiken och har gått ut och tittat.

– Om de nöjt sig med 15 konserter som förut står man ut även om man inte kan prata inne under tiden, men förra sommaren när det var DJ blev det kanske 50-60 gånger och det blev alldeles för mycket.

Under torsdagskvällen debatterades ämnet i Opinion live, från Södra teatern i Stockholm. I debatten deltog bland andra musikjournalisten Fredrik Strage, musikern Joppe Pihlgren och kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Se hela programmet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer