Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Debattinlägg

”Studenter bör ha rätt till fem veckors semester”

Publicerad
STUDENTER ·

”Studier ska och bör likställas med arbete. Inte bara i status eller med sociala trygghetssystem utan också med de förmåner arbetande har”, skriver Angelica Kauntz (Fi).

Om debattören

Angelica Kauntz
Kommunstyrelseledamot (Fi) Lund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Heltidsstudier är på heltid och ska vara på heltid. Samtidigt förväntas studenter plugga fyrtio timmar i veckan och därutöver arbeta vid sidan av studierna.

Arbetslivserfarenhet ska fixas för att utbildningen ska löna sig. Lite extra pengar ska lösa den osäkra ekonomiska situationen. Den ljusnande framtid är vår!

I statistiken räknas vi som arbetslösa, vi har en undermålig sjukförsäkring och vi förväntas arbeta under hela året utan ledighet.

När julen väl kommer ligger terminens sista tenta och skaver i januari. När sommaren väl är här ska vi söka sommarjobb. Heltidsstudier är en sysselsättning på heltid året om.

När den ljuva sommaren närmar sig innebär det en oro och stress för många studenter. Studiemedlet upphör över sommarmånaderna och studenterna ska in och konkurrera med alla andra ungdomar på den redan mättade arbetsmarknaden.

Risken att stå utan arbete i sommar är stor.

Problemet för sommararbetslösa studenter är att studenter som grupp är i ett limbo mellan våra sociala trygghetssystem.

En student som inte lyckas få ett sommarjobb har inte rätt till arbetslöshetsersättning då “sommarlovet” endast ses som en tillfällig arbetslöshet.

Enligt försörjningsstöd har studenten finansiering av CSN även under sommarmånaderna, dock betalas studiemedlet endast ut under de månader studenten studerar.

Vi kan inte ta för givet att alla sommararbetslösa studenter får uppbackning från föräldrar eller lyckas lägga undan pengar under terminerna för att täcka sommarkostnaderna. De osäkra sommarmånaderna hämmar.

Samtidigt söks slumpmässiga sommarkurser flitigt för att säkra en inkomst över sommaren, semesterplugget är ett faktum.

Studier ska och bör likställas med arbete. Inte bara i status eller med sociala trygghetssystem utan också med de förmåner arbetande har.

Är det inte rimligt att vi skulle kunna ha betald semester? Vi har ju trots allt en full sysselsättning. I exempelvis Danmark har studenten möjlighet till inkomst via studiemedel över sommaren.

Att studenter skulle ha rätt till ledighet över sommaren kanske är det vi ska satsa på? Åtminstone tycker jag vi bör ha rätt till fem veckors semester.

Någonting behöver göras åt dagens situation för studenter under sommarmånaderna. Situationen är knappast tillfredställande i dagsläget.

Även studenten som har sommarjobb har svårt att klara sig juni månad då studiemedlet som betalas ut i maj endast täcker halva juni (mindre pengar), detta leder till en lägre inkomst som studenten ska klara sig på till löningen i juli.

Nå, men vi studenter bör sluta klaga och nöja oss med det förmånliga lån och bidrag vi får under resterande månader.

Problemet ligger dock fortfarande kvar varje gång en student faller mellan stolarna.

Det måste ses som ett politiskt misslyckande.

Studenter som grupp har inte ett grundläggande trygghetssystem – något som jag ser som förutsättningar för studier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.