Foto: Pontus Lundahl/TT
Debattinlägg

”Suhonen, Greider, Sjöstedt – ni hade fel”

Publicerad
EU-VALET ·

”Rösten på Fi var inte bortkastad. Sverige behöver ett ideologiskt självständigt feministiskt parti – med förmåga att samarbeta med gröna, socialister och socialliberaler – i kampen mot fascismen”, skriver Linnéa Bruno (Fi) efter gårdagens valresultat.

Om debattören

Linnéa Bruno
Doktorand i sociologi och riksdagskandidat (Fi)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jonas Sjöstedt, Göran Greider,Daniel Suhonen och andra – i huvudsak män på vänsterkanten – som varnade för Fi hade fel.

Rösten på Fi var inte bortkastad.

Inte heller var den ”en stöld” från V. Alla rödgröna ökade i EU-valet.

Bland förstagångsväljare är Fi näst störst, efter Mp. Framtiden är grönrosa.

Vissa ser hög utbildning som ett problem, och anklagar Fi för att endast utgöras av urban medelklass.

För drygt hundra år sedan var det en vetenskaplig sanning att kvinnor var mindre intelligenta än män, och att kvinnor som använde hjärnan för mycket kunde bli sterila – energi ansågs dras från äggstockarna till hjärnan.

Med det argumentet hölls kvinnor borta från högre utbildning och politik.

I dag används istället feministers kompetens som ett argument mot att vi ska ta plats.

Det skrivs ständigt om ”Schymans parti”, men den här rörelsen bärs upp och utvecklas av många, numera också i allt fler små samhällen.

Sedan några år tillbaka intar Fi platsen som det modigaste antirasistiska partiet, i den växande antirasistiska rörelse som är större än Fi.

Ingenstans är det så tydligt som hos Fi att ingen människa är illegal och att Sverige behöver en ny säkerhetspolitik med mänsklig säkerhet och mänskliga rättigheter på agendan – befriad från nationalism, krigsromantik och vapenexport till diktaturer.

Fi står för en bred, inkluderande feminism med nära band till aktivism och flertalet folkrörelser. Vi är inga elitister utan lyssnar in och förankrar politik hos asylrätts-, fackförenings-, freds-, funkis-, hbtq-, kvinnojours- och miljörörelserna.

Frågan om jämställda löner har vi drivit längre och envisare än något annat parti, likaså samtyckeslagstiftning mot våldtäkt och långsiktig finansiering till kvinnojourer.

Ekonomi är för oss ett redskap för att skapa värdiga villkor för alla – därför vill vi ha en reformerad socialförsäkring med en garanterad lägstanivå och stopp på vinstuttag i välfärden.

Snarare än en knuten näve vill vi vara en öppen hand för alla som vill ha ett mer öppet, jämställt och jämlikt samhälle.

Det är mycket kärlek och solidaritet i denna feminism. Därför blir vår ekonomiska politik vänsterorienterad – även om feminism överskrider vänster och höger – eftersom politik är mer än ekonomi.

Diskriminering, sexism och rasism kan inte härledas ur klassförtryck och kapitalism.

De kan förstärkas av dem, men försvinner inte nödvändigtvis med ett socialistiskt samhälle. Inte heller liberalism, med fokus på individens rättigheter, räcker för att möta strukturell ojämlikhet.

Därför behövs ett ideologiskt självständigt feministiskt parti i riksdagen, med förmåga att samarbeta med gröna, socialister och socialliberaler i kampen mot fascismen.

I natt firade vi.

I dag fortsätter arbetet in i en ny fas.

I höst blir det tredje gången gillt.

I höst skriver vi historia en gång till, när vi tar plats i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Riksdagsvalet 2014

Mer i ämnet