Sista förlossningen på Sollefteå BB. Visa alla (3)
Visa alla (3)Debattinlägg

”Kort väg till BB är att föredra”

Publicerad
OPINION ·

”Sanningen är att patienter som åker kort väg till Sollefteå får bättre vård med högre patientsäkerhet, god omvårdnad och trygghet”, skriver Judit Sundström, Helena Erlandsson och Tomas Björk.

Om debattörerna

Judit Sundström
Överläkare Kvinnokliniken Sollefteå
Helena Erlandsson
Överläkare i gynekologi och obstetrik, fd medicinskt ledningsansvarig BB Sollefteå 2007-2012
Tomas Björk
Överläkare Kvinnokliniken Sollefteå

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I SVT Aktuellt i tisdags debatterade Hanne Kjöller mot Göran Greider efter ett nyhetsinslag om hur befolkningen i Sollefteå protesterar mot nedmonteringen av förlossning/BB och akutvård.

Vill härmed å det bestämdaste protestera mot de uttalanden Hanne Kjöller gjorde i Aktuellt.

För det första är det inte så att en förlossningsläkare/ narkosläkare/barnläkare har arbetat i Sollefteå endast för en förlossning per dag, utan vi har akuta gynpatienter, akuta barn, akuta operationer, planerade operationer och cancerpatienter med mera.

Dagtid arbetar läkare och övrig personal med planerad verksamhet och under jourtid finns samma personal på plats för akut verksamhet såsom förlossningar, akuta åkommor som blödning, smärtor, frakturer, magsår, olyckor, sjuka barn, till exempel med andningssvårigheter – tilllstånd som behöver snabbt omhändertagande.

För det andra är det vid Sollefteå hög kvalitet / minst lika hög ( i studier och siffror visat bättre) än de flesta förlossningskliniker i Sverige. Olika argument framförs för att motivera en stängning av BB och förlossning i Sollefteå.

Ett argument som med säkerhet är fel är att det skulle vara sämre kvalitet, mindre erfarenhet eller låg patientsäkerehet.

Tvärtom – i Sollefteå har barnmorskorna i genomsnitt 20,4 års yrkeserfarenhet, det är en stabil personalgrupp med hög kompetens.

Det lilla sjukhusets fördel är möjlighet till trygghet för den enskilda patienten genom närvarande personal som har möjlighet till individualiserad bedömning av varje enskild patient.

För det tredje har vi per person, per barnmorska har vi lika många förlossningar i Sollefteå som i t ex Göteborg/ Norrköping/ Sundsvall. Oavsett antal förlossningar per dag har varje barnmorska erfarenhet på samma sätt som på en större klinik. Ofta mer erfarenhet än på en plats som Sollefteå med en stabil barnmorske grupp som arbetat länge och tillsammans på samma enhet.

För det fjärde är det alltså lika hög erfarenhet bland personalen i Sollefteå än på de kliniker 10 mil bort dit patienter skall resa när Sollefteå stängs. Siffror visar också att just Sollefteå har hög patientsäkerhet, mycket goda siffror gällande kvalitet inom kvinnosjukvården.

Det hänger samman med kompetenta, erfarna läkare. De senaste årens hot om nedläggning och ändring av arbetsinnehåll har beklagligtvis orsakat att flera läkare, barnmorskor, sjuksköterskor och övrig personal sökt sig bort från Sollefteå.

Av samma orsak har det varit svårt att rekrytera nya medarbetare.

Det är helt fel när Hanne Kjöller säger att det är bättre för patienter i Västernorrland att åka långt för att få bättre vårdkvalitet eller säkrare förlossning.

Sanningen är att patienter som åker kort väg till Sollefteå får bättre vård med högre patientsäkerhet, god omvårdnad och trygghet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet