Kronprinsessans 40-årsdag Foto: Sören Andersson TT
Debattinlägg

”Vi hoppas att Victoria väljer att axla kronan”

opinion ·

”Vi är övertygade om att Kronprinsessan är tillräckligt intelligent för att kunna avgöra sin egen framtid”, skriver Patrik Åkesson och Leo Pierini, Rojalistiska föreningen.

Om debattörerna

Patrik Åkesson
Ordförande Rojalistiska Föreningen
Leo Pierini
Styrelseledamot Rojalistiska Föreningen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Företrädare för Republikanska föreningen skriver på SVT Opinion den 13 juli att H.K.H. Kronprinsessan Victoria bör avsäga sig arvsrätten till tronen eftersom ” republik är statsskicket för Sverige i framtiden”. Föga förvånande delar vi inte den bilden. Den svenska monarkin har tjänat och tjänar oss väl och kommer fortsätta göra det även i framtiden, med Kronprinsessan Victoria som drottning. Republikanernas mål är att Sverige ska bli ”världens modernaste demokrati” och då är det ett ”farligt förhållningssätt” att stödja monarkin. Vari denna fara består, eller på vilket sätt den svenska monarkin försämrar demokratin är fortsatt oklart.

Sverige är en av världens främsta demokratier. Vi åtnjuter långtgående fri- och rättigheter och landet styrs enligt lagen som vi alla gemensamt varit med och röstat fram. Den svenska monarkin är inte ett hot mot någon av dessa saker. Tvärtom är monarkin ett välkommet inslag av maktdelning som annars lyser med sin frånvaro i det svenska statsskicket. Politisk förändring är inte ett egenvärde och Republikanska föreningen har fortfarande inte några konkreta svar på hur Sverige skulle bli ett bättre land om vi införde republik. Istället handlar det om en politisk kamp för ett ideologiskt strömlinjeformat samhälle där alla institutioner måste tvingas in i samma mall. Vi tror att en sådan förändring skulle göra Sverige till ett sämre och tråkigare land snarare än bättre och mer demokratiskt.

Vi rojalister hävdar ofta att en av monarkins styrkor är att Kungen står över det dagliga partipolitiska käbblet och därför kan vara en bättre representant för Sverige och dess invånare. Detta system med en opolitisk statschef menar Republikanska föreningen är som diktaturer där ”alla håller med varandra” och leder till en trist och osund samhällsdebatt utan konflikter. Detta faller på sin egen orimlighet. Ingen som har följt samhällsutvecklingen de senaste åren kan påstå att vi har ett underskott av politiska konflikter i landet. Just därför är också monarken som en enande och neutral kraft så viktig.

Republikanerna avslutar sin artikel med att uppmana Kronprinsessan att frånsäga sig rätten till tronen ”ta makten i egna händer”. Vi i Rojalistiska föreningen är övertygade om att Kronprinsessan är tillräckligt intelligent för att kunna avgöra sin egen framtid, och vi hoppas och tror att hon kommer välja att axla kronan när den dagen kommer och bära den historiskt förankrade svenska monarkin in i framtiden. Detta vore också att visa sann respekt för den svenska monarkin; att utföra den uppgift som svenska folket genom grundlagen ålagt henne.

Med dessa ord vill vi också rikta varma gratulationer till H.K.H. Kronprinsessan Victoria på 40-årsdagen!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.