Robert Collin och Raziyeh Khodayari. Foto: Privat/Svensk Fjärrvärme
Debattinlägg

”Robert Collin felciterar forskningsresultat”

Transport ·

”Det vore på sin plats med en korrigering av Robert Collins text även denna gång, när han nu återigen felciterar forskningsresultat”, skriver Raziyeh Khodayari i en debattartikel som publicerades den 24 november 2015.

Om debattören

Raziyeh Khodayari
Områdesansvarig miljö och bränsle, Svensk Fjärrvärme

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är intressant, för att inte säga ganska uppseendeväckande, att Robert Collin i sin iver att försvara dubbdäcken oförtrutet påstår att luftproblem i Sverige skulle bero på partiklar från fjärrvärmeverk och hävdar att han läst det i en rapport från Umeå Universitet och Svenska Miljöinstitutet IVL.

Han gjorde samma sak för ett år sedan vilket fick de då aktuella forskarna att gå ut med en dementi.

En snabb genomsökning av hela rapporten som Collin refererar till denna gång i sin debattartikel på SVT Opinion, visar att fjärrvärme över huvud taget inte nämns.

Det som däremot nämns i rapporten (som är skriven på engelska) är antingen residential wood burning eller small scale domestic heating, det vill säga vedeldning i hemmen. I den svenska sammanfattningen kallas det endast vedeldning.

Exempel ur rapporttexten:

”…we estimated that non-local sources caused just over 3 000 preterm deaths per year (exposure-response coefficient 6.2% per 10 μg/m3), and residential wood burning caused just over 1 000 preterm deaths per year (exposure-response coefficient 17% per 10 μg/m3).”

Så här säger forskaren Malin Gustafsson från IVL själv angående påståendet om fjärrvärmen:

– Vi har inte sagt eller indikerat att värmeverken orsakar dessa förtida dödsfall. Den största boven är ju icke lokala källor (regionala bakgrundshalter) som främst består av PM2.5 som transporterats från källor utanför Sverige.

Redan förra året var Collin ute och försvarade dubbdäcken och framhöll att partiklarna i stan kom från fjärrvärmeverken.

Då hänvisade han till forskning från Stockholms universitet, vilket resulterade i en dementi från universitetet. Även Aftonbladet publicerade en not om dementin ihop med Collins artikel på nätet.

All förbränning orsakar utsläpp av partiklar. I Sverige har vi dock höga krav på rening, varför våra fjärrvärme- och kraftvärmeanläggningar är utrustade med effektiv förbränning och rökgasrening med olika typer av filter.

Utsläppen från småskalig förbränning är svårare att reglera och ibland saknas rening helt. Moderna pannor är dock givetvis effektivare än gamla.

Vi har kontaktat Aftonbladets ledning och påpekat felaktigheterna men har inte fått något svar.

Det vore på sin plats med en korrigering av Robert Collins text även denna gång, när han nu återigen felciterar forskningsresultat.

Man kan ju fråga sig vad som motiverar Collin att så hårt driva sin tes, nu även på SVT Opinion. Troligen ett starkt engagemang för att försvara dubbdäcken.

Det har jag ingen uppfattning om men när denna iver landar i upprepade påståenden om fjärrvärmen utan saklig grund måste jag reagera.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.