Midsommarfirande i London, Hyde Park. Foto: Londonswedes
Debattinlägg

”Svensk Midsommar – ett fenomen världen över”

Uppdaterad
Publicerad
OPINION ·

”Efter några månader fyllda av terrorattacker och tragedier har vi kunnat se hur Londonborna har kommit tillsammans och skapat ett ännu starkare band än tidigare” ,skriver Charlotte Ågren och Alexia Bergström.

Om debattörerna

Charlotte Ågren
Driver communityt Londonsvenskar för svenskar i Storbritannien
Alexia Bergström
Londonbo, frilansjournalist

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

För nästan 150 000 Londonsvenskar innebär Midsommar mer än en ursäkt att samlas till fest.

Efter några månader fyllda av terrorattacker och tragedier har vi kunnat se hur Londonborna har kommit tillsammans och skapat ett ännu starkare band än tidigare.

I helgen firar vi Svensk Midsommar här och vi ser ljuset i så mycket mer än enbart den ljusaste dagen på året.

I skrivandets stund sitter vi på en av västra Londons ikoniska pubar vid Ladbroke Grove och blickar ut över Grenfell Tower, nu endast ett svart skal efter den ödesdigra branden förra veckan.

Detta är en av de senaste tragedierna som drabbat London. Klockan 10 på morgonen dagen efter fanns vi på plats för att hjälpa i den mån vi kunde och det vi såg var berörande; en fantastisk uppvisning av hur människor från alla delar av London strålade samman för att stötta de utsatta.

Hjälpen fick utlopp i enorma donationer mat, kläder husrum, stöd och enorm kärlek.

När samhället är utsatt och sårbart måste vi alla försöka se ett ljus.

Under terrorattacken vid Borough Market den där tre män knivhögg och körde ihjäl åtta människor blev det inte bara fokus på det negativa utan en mediastorm runt en bild på en man som sprang ifrån olyckan med sin pint öl i högsta hugg. Londonborna, som vägrar känna sig besegrade.

I stället för att endast rapportera om dödsfall och skräck så fann man en annan symbolik för vad London står för. Bilden kom att symbolisera styrka, bravura, och gemenskap.

Tre egenskaper som vi som svenskar också känner igen och dras till.

Vi har sett ett stort behov av support från nyanlända svenskar i staden som inte hunnit finna fotfäste i här ännu, speciellt kring händelser som dessa.

Många söker sig till Svenska kyrkan men även Londonsvenskars community online har varit stort stöd. Självklart kan en storstad uppfattas som hård och svår att finna sin väg i.

Därför känns det extra viktigt för oss att kunna anordna event i samband med svenska högtider eftersom vi då sträcker ut en välkomnande och vänlig hand till alla.

Ingen ska behöva känna sig isolerad på en plats med så mycket att erbjuda.

Svensk Midsommar har blivit ett fenomen världen över, speciellt i London.

Vad som började som en word – of – mouth företeelse har vuxit med åren och nu samlas tusentals svenskar i en av Londons största parker för att fira, dansa och äta svensk mat.

Detta är ännu idag inte ett officiellt firande men många etablerade svenska restauranger, organisationer och även vi håller i separate firanden.

Den här högtiden som representerar sommar, lycka och glädje, lockar inte bara längre svenskar utan en mångfald nationaliteter.

London är precis det, en av de mest fantastiska städerna i världen där människor från alla kulturella bakgrunder kan leva tillsammans i en fantastisk symbios!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.