Arbetsuppgifterna som faller på polismyndigheterna är enorma till sitt antal. Det är inte rimligt att en organisation som till ytterst har uppgift att förebygga och utreda brott så totalt dräneras på resurser. Tillståndsärenden, transporter och lotterier är inga ärenden för en brottsbekämpande myndighet, skriver Göran Kellner, tidigare polis.
Svensk polis står inför stora utmaningar. Trots att man fått mer resurser de senaste åren har det inte lett till bättre resultat. Brottsuppklaringen är långt ifrån acceptabel. Otryggheten ökar bland invånarna och marknaden för privata säkerhetslösningar växer. Hur har det blivit så här? Finns det något systemfel i regelverket för den svenska polisen? Vi har gått igenom vilka arbetsuppgifter polisen har i dag. Det visar sig att det är betydligt mer än bara brottsbekämpning. Uppgifterna är av många olika slag. Listan är minst sagt lång.
Tillstånd och ordningshållning:
- större sammankomster
- konserter
- tävling eller uppvisning i sport eller idrott
- tivoli
- karnevalståg
- marknad eller mässa
- sprängning
- försäljning av fyrverkerier
- uppskjutande av raketer
- handel och förvaring av explosiva varor
- störande buller
- penninginsamling
- lotterier
- eldningstillstånd
- demonstration på offentlig plats
- tillstånd för hotellverksamhet
- danstillstånd
Andra ärenden:
- utfärdande av pass
- verkställningar i asylärenden
- hämtning vid omhändertaganden
- transport av psykiatripatienter
- omhändertagande/bevakning av fyllerister
- eftersök av försvunna personer
- hundärenden och koppeltvång
Polisen gör alldeles säkert en viktig insats på de flesta av dessa områden. Men genomgången visar ändå att väldigt lite har med brottsbekämpning att göra. Det mesta är uppgifter som andra lika gärna, kanske till och med bättre, skulle kunna ansvara för.
Problemet är att det som i dag ligger på polisen vill ingen annan frivilligt ta på sig. Polisen har blivit samhällets slasktratt, där alla jobbiga uppgifter dumpas. Konsekvensen blir att den brottsbekämpande verksamheten får stryka på foten. Polisen hinner helt enkelt inte med alla sina uppgifter Antagligen är det också därför vi ser en stor ökning av antalet nedlagda ärenden. Att skriva av brottsutredningarna blir ett sätt att minska arbetsbelastningen. Detta är ett slöseri med polisens resurser.
Som yrkesgrupp har polisen ett mycket högt förtroende bland allmänheten. Den kritik som framkommit på senare tid handlar oftast inte om enskilda poliser. Det som ifrågasatts är främst arbetsmetoder, organisation och regelverk. För att behålla den grundläggande positiva synen på polisen är en vilja till förbättring och öppenhet för synpunkter avgörande. Att agera enligt regler och rutiner är inte fel, men det är inte heller rätt om själva regelverket är dåligt.
Polisens viktigaste uppgift är att utreda och bekämpa brott. Att sköta det borde vara högsta prioritet. Det är dags att rensa i polisens arbetsuppgifter. Om svensk polis ska kunna presentera verkliga resultat måste politiken ta sitt ansvar. Lägg ut arbetsuppgifter på andra myndigheter. Se till att polisen koncentrerar sig på brottsbekämpning. Ställ krav på förbättringar och följ upp hur det går. Ta människors oro för brottsligheten på allvar.