Debattinlägg

Svenska kyrkan borde välkomna SVT:s granskning

DOLD KAMERA ·

SVT:s Uppdrag granskning svarar på kritiken från biskop Esbjörn Hagberg:

Uppdrag granskning ska blottlägga missförhållanden var de än finns. Om de finns i slutna rum, som i kyrkan – då ska vi ta oss in även där.

Biskop Esbjörn Hagberg uttrycker i sin debattartikel här på SVT Debatt farhågor med anledning av vår kommande granskning av prästers syn på homosexuella.

Han är inte ensam om att vara kritisk. Aldrig tidigare i Uppdrag gransknings historia har ett program fått utstå sådan kritik så långt i förväg, sex-sju veckor före sändning.

Reaktionerna visar att vi gett oss in på ett mycket känsligt område. Och det är vårt granskande uppdrag som lett oss dit. Vi ska nämligen blottlägga missförhållanden var de än finns. Om de finns i slutna rum – ja, då ska vi ta oss in även där.

Det är inte sällan som vi tar fram uppgifter och dokument i strid med olika organisationers egna regelverk. Det kan röra sig om källor som läcker företagshemligheter eller tjänstemän som ger oss hemliga handlingar. Allt för att missförhållanden ska avslöjas.

I det här fallet är missförhållandet tydligt: Vi fick uppgifter om att präster och kyrkoherdar inom Svenska kyrkan anser att homosexualitet är en sjukdom som de kan ”bota”.

Källor berättade för oss att detta sker inom ramen för själavårdande samtal mellan präst och hjälpsökande.

Genom förbön, handpåläggning och andra aktiviteter bearbetas unga kristna homosexuella och inbillas att de kan omvändas.

Detta är totalt oförenligt med Svenska kyrkans grundsyn på homosexuella. Forskning på området visar att försök att ändra sexuell läggning kan leda till ångest, depression och i värsta fall självmord.

I vårt program, som sänds den 28 maj, berättar vi om hur illa personer kan fara av dessa prästers ”behandling”. Eftersom detta sker i ett slutet sammanhang och prästen aldrig kan (eller vill) bekräfta vad som händer bakom dessa lyckta dörrar hamnar de drabbade i en situation där ord står mot ord.

Det går helt enkelt inte att få det bekräftat på annat sätt än genom den metod vi valt, det vill säga dold kamera. Därför valde vi att låta en av våra medarbetare söka upp prästerna och be om ett samtal.

Utfallet av denna insats bekräftar att metoden var nödvändig.

Det är svårt att se hur dessa samtal skulle kunna drabba tystnadsplikten och prästers själavård i framtiden. Tystnadsplikten är till för den hjälpsökande, inte för att skydda prästen.

För alla som ser programmet står det klart att den hjälpsökande berättar en påhittad historia om sin homosexualitet. Även granskade präster verkar inse att mötet med vår reporter inte kan likställas med ett själavårdande samtal.

Det är präster, och inte vi, som gått ut offentligt och berättat om mötet.

Den som likt Svenska kyrkan anser sig utgöra en god kraft i samhället bör välkomna en kritisk granskning. Vårt program kommer att ge biskop Hagberg och andra ledare inom kyrkan insikt om ett allvarligt internt missförhållande.

Om detta rättas till kommer Svenska kyrkan att gå stärkt ur denna granskning.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.