Debattinlägg

”Svenska vapen används i Irak”

IRAK ·

ETC:s Andreas Gustavsson om vapenexporten:

Idag avslöjar ETC uppgifter som pekar mot att Saab Bofors Dynamics pansarskott m/86 under det senaste decenniet använts av flera privata säkerhetsbolag i Irak. Det finns ingen ursäkt för att Sverige säljer vapen till USA som sedan hamnar i händerna på starkt kritiserade företag som Blackwater. Det strider mot alla avtal för vapenexport. Dessutom förses fortsatt brutala diktaturer som Bahrain med svenskt krigsmaterial. Nu måste regeringen ta sitt ansvar, skriver ETC:s Andreas Gustavsson.

Idag fredag publicerar ETC artiklar som borde få även den mest övertygade anhängare av svensk vapenexport att undra om allt verkligen står rätt till. Vi kan tack vare frilansjournalisten Christopher Holmbäck presentera uppgifter – hämtade från domstolsförhör samt intervjuer med kontraktsanställda och en inbäddad journalist – som pekar mot att Saab Bofors Dynamics pansarskott m/86 (kallas AT4 vid export) under det senaste decenniet använts av privata säkerhetsbolag i Irak.

Ronald Boline var områdeschef för ett sådant bolag, Triple Canopy. Han har berättat hur enkelt det är att införskaffa AT4:or från den amerikanska armén. Ett fullt funktionellt vapen avskrivs som obrukbart. Sedan lämnas det över.

– I utbyte fick soldaterna en flaska sprit eller en låda kubanska cigarrer, vittnar Boline.

Så vad är problemet?

Till att börja med utgör dessa säkerhetsbolag – legosoldater, enligt vissa – en verksamhet med farligt fri tolkning av folkrätten. 2007 sköt vakter från Blackwater (som bytt namn till först Xe och sedan Academi) ihjäl 17 civila irakier vid en vägkorsning. Ett av många exempel. Blackwaters kontrakt gick då för övrigt till Triple Canopy.

Men åter till vapenexporten.

USA bryter mot ingånget avtal om en från Sverige köpt AT4 hamnar hos en privat aktör. ETC har kontaktat handelsminister, Ewa Björling. Om det förhåller sig så att AT4:or slussats vidare till säkerhetsföretag, har USA förverkat sin rätt att köpa eller har supermakten carte blanche? (Venezuela får inte importera AT4:or efter att vapnet dykt upp hos hos Farc-gerillan.) Björling svarar att saken ska utredas.

Det duger inte.

Svensk vapenexport gör succé, ur marknadsperspektiv. 2001-2010 ökade den med nästan 350 procent.

Svensk vapenexport har parallellt gjort sitt allra bästa för att permanenta sig som skamfläck. Att industrin prioriterar nya avtal är en sak, att statliga kontrollmekanismer inte prioriterar ansvar är en annan. Politikerna har svikit, de är ytterst ansvariga. Framför allt regeringen, både tidigare och nu sittande.

I onsdags levererade Carl Bildt utrikesdeklarationen. Han talade om hur viktigt det är att Sverige ”värnar respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer”. Apropå vad som händer i Nordafrika och Mellanöstern:

– Det som krävs i regionens alla länder är öppna och representativa politiska system, som respekterar allas rätt till frihet.

Fint. Om det inte hade låtit så falskt.

Sverige har gett tillstånd för export av krigsmateriel till bland andra Bahrain, Egypten, Förenade arabemiraten, Saudiarabien och Tunisien.

Som en bahrainsk oppositionell säger till ETC:

– Era politiker kan säkert tala vackert om vår rätt till yttrandefrihet, men när de samtidigt låter företag sälja sådant här till den som förtrycker oss, spelar inget annat någon roll.

I våras kom en majoritet i riksdagen överens om att exportlagen behöver ett demokratikriterium, att diktaturer inte ska få köpa svenska vapen. Regeringen har – drygt nio månader senare – inte ens tillsatt en utredning. Och frågan är vad en lagskärpning skulle åstadkomma, med tanke på att existerande regler utesluter länder som befinner sig i krig eller ägnar sig åt att kränka mänskliga rättigheter. Men:

USA är en av de största kunderna, trots pågående krig.

Bahrain fick sin senaste leverans i oktober 2011, ett halvår efter att jasminrevolutionen krossats.

Det finns ingen ursäkt för den vapenexport som nu sker. Tradition, arbetstillfällen, teknisk kompetens – sådana argument väger lätt när du diskuterar med en ung bahrainska som löper risk att fängslas och torteras av samma regim som Sverige ger grönt ljus att handla krigsmateriel. Du blir istället tyst. Du skäms.

Bildt och Björling vill kanske kontakta henne?

Varför inte strax efter att de har granskat vad som hänt med svenska AT4:or i Irak.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.