Debattinlägg

”Cannabis – en tillväxtmotor”

Opinion ·

”En sektor som tidigare var en enorm ekonomisk och social kostnad är nu en växande affärssektor som genererar vinster och sysselsättning. Detta har även svenskar börjat uppmärksamma att döma av det nyväckta intresset hos svenska placerare för internationella cannabisföretag”, skriver Mattias Svensson.

Om debattören

Mattias Svensson
Frilans- och kulturskribent

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Amerika har en växande storindustri som skapar hundratusentals nya jobb och goda affärsmöjligheter. De nya jobben finns inte bara i storstäder och kräver vanligen mer av praktiskt handlag än formell utbildning, precis den sorts sysselsättning som politiker bekymrade över växande klyftor och stagnerande ekonomi söker efter med ljus och lykta.

Är det Donald Trump som är på väg att göra Amerika stort igen med statliga infrastruktursatsningar och tullar på kinesisk import? Glöm det!

De nya jobben växer fram i de 29 delstater som i en eller annan form tillåter odling och försäljning av cannabis, något som snarare motarbetas från Trumps federala regering.

LÄS MER: Mirakelmedicin eller överhajpad bluff?

Ändå spås cannabis skapa över 400 000 jobb och omsätta 40 miljarder dollar bara i USA år 2021.

Bäst går det i delstaterna som legaliserat tillverkning och försäljning både för medicinskt bruk och för rekreationsbruk.

Cannabis är förvisso en drog och att bruka den är inte riskfritt, men som med andra droger finner många ett mervärde av konsumtion i lagom doser.

Därför blomstrar nu affärsidéer som målarkurser där man röker på istället för att dricka vin, bed and breakfast där gästerna inte behöver smyga med sin joint och blomsterarrangemang till bröllop med delar som går att röka.

Andra entreprenörer ordnar hemleverans av medicinsk marijuana, försäljningsautomater eller plattformar för odlingstips.

Få hade nog på förhand kunnat förutse att ett radikalt förslag som legalisering skulle generera så många småborgerliga spinnoffer.

Att röka på någon gång ibland har rentav blivit så etablerat att tonåringarna i Colorado röker mindre marijuana efter legaliseringen.

Benhårda motståndare har ansträngt sig allt vad de kan för att hitta negativa effekter, utan att lyckas.

Det har cirkulerat uppgifter om en ökad andel trafikolyckor där de inblandade har spår av marijuana, men faktum är att trafikolyckorna minskat i de flesta delstater som legaliserat marijuana för rekreativt eller medicinskt bruk.

Legalisering är en god affär för i stort sett alla utanför den organiserade brottsligheten.

En sektor som tidigare var en enorm ekonomisk och social kostnad – gigantiska resurser till polis och fängelser för att jaga och straffa bruk och försäljning och organiserad brottslighet som förstör grannskap med väpnade uppgörelser – är nu en växande affärssektor som genererar vinster och sysselsättning, samt skatteintäkter, en del rentav öronmärkta för skolorna.

Detta har även svenskar börjat uppmärksamma att döma av det nyväckta intresset hos svenska placerare för internationella cannabisföretag, en intressant investering givet den nya marknad som inom kort öppnar också i Kanada.

LÄS MER: Tusentals svenskar köper cannabisaktier

Vi borde inte stanna där.

Ännu har inget land i Europa legaliserat försäljning av marijuana för rekreationsbruk. Hela denna marknad har skänkts till den organiserade brottsligheten, vilket vi ser spåren av i svenska förorter med gängbildning och skjutningar.

Sverige borde därför gå först. En legalisering vore ett dråpslag mot gängens inkomster och möjligheter att terrorisera sin nära omgivning.

En legalisering skulle också skapa möjligheter för blomstrande företagsamhet och nya jobb, särskilt om vi är tidiga.

Nästa kungliga hovleverantör av droger borde sitta i en företagsstyrelse, inte i fängelse.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.