STOCKHOLM 20 120 316 Veganmat. Bönor, morötter, chili, lime. För en del kan det verka svårt att laga något smakrikt utan någon som helst animalisk produkt. Men det går! Foto Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430
Veganmat. Bönor, morötter, chili, lime. Foto: Christine Olsson / SCANPIX
Debattinlägg

”Ta bort specialkosten i skolan”

Vegankost ·

”Det finns andra lösningar. En sådan är att vi i skolköken lagar en vegankost med kött, fisk eller kyckling som ett tillbehör. Pengarna som vi kommer att spara på detta, kan vi då använda till att göra all mat ekologisk”, skriver Stefan Svensson.

Om debattören

Stefan Svensson
Ekologisk kock

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Även skolmaten måste vara jämlik I alla kommuners kostpolicy står det:

”Alla barn har rätt till en anpassad kost utifrån etiska, religiös eller medicinska skäl.”

Jag vet inte vem det var som kom på den meningen, men det är ingen som vågar ifrågasätta den. Och det finns gott om föräldrar som kämpar för att just deras barn ska ha rätt till en anpassad kost.

Nu menar jag inte, att barn inte ska ha rätt till en anpassad kost – Tvärtom! Skolan ska i stället laga mat som alla barn kan äta oavsett specialkost!

Det är inte okej att särskilja barn utifrån vad barnet få eller kan äta och det är inte lätt att förklara för kompisarna varför man exempelvis inte äter kött.

Det finns barn som inte tål gluten, laktos, mjölkprotein, ägg, fisk, skaldjur, citrus och så vidare. Och det finns barn som har ADD, ADHD ellerAspergers och som också kan behöva en anpassad kost.

Och alla dessa olika matkulturer, beroende på vilken religion man nu tillhör. En del äter nötkött, kyckling men inte gris, en del äter inte inälvsmat och en del äter bara halalslaktat kött och några bara vegetariskt.

De etiska skälen till att begära specialkost kan vara föräldrar som tycker att just deras barn ska äta Svenskt kött som uppfyller reglerna för Svensk djurhållning eller mat som är ekologisk, vegetarisk, vegankost, inga charkvaror eller mat utan citronsyra och dylikt.

Vi som jobbar i skolköken, måste på något sätt förhålla oss till alla dessa önskemål. Och ska vi tillgodose alla dessa olika behov som finns, så står vi där till slut i köket med ”17 grytor på spisen”, med risk för kontaminering och sammanblandning av maten.

Vi har redan nu speciella dietkockar, speciella diet-kök och vi köper in specialprodukter för miljontals kronor, helt i onödan. Hur kunde det då bli så här fel, när vi menade så väl med att alla ska ha rätt till en anpassad kost?

Det här inte bara dumt. Det är fullkomligt vansinnigt. Det behöver inte vara så här.

Lösningen är att ta bort specialkosten.

Det enklaste hade varit att enbart servera en Vegan-kost i skolorna.

En kost som de flesta barnen kan äta oavsett vilka skäl man än ha till en anpassad kost. Nu är vi inte där ännu och köttätandet verkar vara hugget i sten i den Svenska folksjälen.

Det finns andra lösningar. En sådan är att vi i skolköken lagar en vegankost med kött, fisk eller kyckling som ett tillbehör.

En buffé varje dag med massor av goda veganska rätter med ris, majspasta, potatis, grytor av kikärtor, ugnsbakade rotfrukter, linsbiffar, gratänger, ett salladsbord och sist, men också minst, ett fat med kött och fisk.

Uteslut också citrus och vete så har vi en skolmat som i princip alla barn kan äta av och alla kan också välja på en eller flera rätter varje dag.

Pengarna som vi kommer att spara på detta, kan vi då använda till att göra all mat ekologisk.

Stora miljövinster och ett hållbarhetstänkande kring skolmaten får vi på köpet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.