Falun Gong, även kallad Falun Dafa, förbjöds i Kina för 20 år sedan. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT/Privat
Debattinlägg

”Sverige måste agera mot Kinas handel med stulna organ”

Publicerad

”Som vi ser det har ambassadör Gui Congyou uttalat sitt stöd för förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina. Han har också i vår mening saboterat manifestationer för mänskliga rättigheter utanför Kinas ambassad i Stockholm och därmed gjort sig skyldig till lagbrott”, skriver debattörerna.

Om debattören

Lei Wang
ordförande Svenska föreningen för Falun Dafa, signerar tillsammans med medlemmarna Thomas Pompe, Johan Samuelsson, Tobias Elvhage, Kristina Kleinert och Lilly Wang

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

En folktribunal ledd av Sir Geoffrey Nice QC, som även ansvarade för åtalet mot Slobodan Milošević, hävdade så sent som härom veckan att Kina bedriver statlig styrd organstöld mot Falun Gong-utövare i landet.

Det uppges handla om runt 90 000 organ per år – och det har pågått i 20 år.

Kommunistpartiet inledde alltså förföljelsen av den fredliga och mycket populära qigong-metoden Falun Gong redan 1999. Rörelsen hade då cirka 100 miljoner utövare och dåvarande partiledaren Jiang Zemin såg Falun Gongs popularitet som ett hot mot sin maktposition.

I dag har bland annat Italien, Spanien och Israel stiftat lagar som hindrar ländernas medborgare från att resa till Kina för att skaffa organ. Och Sverige bör skyndsamt följa dessa länders exempel.

I väntan på det har vi i Svenska föreningen för Falun Dafa nu anmält Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, till USA:s utrikesdepartement.

Anledningen till att vi vänder oss till amerikanska myndigheter är att de tidigare har bjudit in Falun Gong-utövare till Washington och då bett dem att återkomma med namn på individer som på olika sätt deltagit i förföljelsen av Falun Gong.

USA har också skärpt reglerna för inresor till landet för att på så sätt kunna hindra personer involverade i förföljelse av religiösa grupper att komma in i landet.

Den 21 juni 2019 varnade dessutom utrikesminister Mike Pompeo regeringar som förföljer religiösa grupper att det kommer få konsekvenser och han pekade speciellt på Kinas förföljelse av Falun Gong-utövare.

Som vi ser det har ambassadör Gui Congyou uttalat sitt stöd för förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina. Han har också i vår mening saboterat manifestationer för mänskliga rättigheter utanför Kinas ambassad i Stockholm och därmed gjort sig skyldig till lagbrottet störande av allmän sammankomst.

Svenska utrikesdepartementet har enligt departementssekreterare tagit upp de upprepade störningarna av demonstrationer med Kinas ambassad. UD nöjer sig dock med att invänta att Kina börjar respektera den svenska demonstrationsfriheten.

Det är i nuläget svårt att bedöma vilka konsekvenser anmälan till USA:s utrikesdepartement kan få. Lovande är dock att man även har implementerat Magnitskij-lagen, som gör det möjligt att införa sanktioner mot utländska medborgare som varit delaktiga i människorättsbrott.

Vi kommer hur som helst tillsvidare att rapportera individer, företag och organisationer som deltar i förföljelsen av Falun Gong-utövare till amerikanska myndigheter.

Fotnot. Kinesiska ambassaden skriver i ett mejl till SVT att man hänvisar till ett tidigare debattinlägg från ambassadör Gui Congyou, publicerat i Dagens Samhälle i augusti 2018.

Falun Gong

Visa

Falun Gong, även kallad Falun Dafa, är en spirituell rörelse baserad på meditation. Meditationsformen förbjöds i Kina för 20 år sedan, efter att 10000 medlemmar arrangerade en protest vid KKP:s högkvarter i Peking.

Källa: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.