Debattinlägg

”Sverige har en lång och ljus historia av hjältemodig djärvhet”

Publicerad
FOLKMORD ·

”Tyvärr befinner vi oss återigen i en humanitär katastrof av obeskrivliga mått, och Sverige behöver återigen gå före och stå på barrikaderna för det okränkbara människovärdet”, skriver ärkebiskop Dioscoros Benjamin Atas.

När folkmord pågår måste Sverige gå före och visa prov på djärvt ledarskap!

Det har knappast undgått någon att vi just nu beskådar ett folkmord på den kristna minoriteten i Syrien och Irak.

Syrianer och andra folkgrupper i området är föremål för en systematisk och etnisk rensning som kännetecknas av en grymhet och barbari av medeltida mått.

De grymheter som utspelar sig går knappt att ta in och medier rapporterar om kristna barn som korsfästs, begravs levande, dränks i olja eller säljs som sexslavar.

Det är inte moraliskt hållbart att stillasittande se på, det är heller inte moraliskt förvarsbart att enbart fördöma och söka politiska lösningar i ett sådant akut och farligt läge.

Det krävs åtgärder och historiens dom kommer vara hård över oss som haft möjlighet att agera, men som av olika anledningar väljer att inte göra det.

Sverige har en lång och ljus historia av hjältemodig djärvhet och svenska statsmän som Raoul Wallenberg, Olof Palme och Dag Hammarskjöld har satt Sverige på världskartan som en humanitär stormakt.

Det är något som än idag är sant då vi svenskar är en av Europas största biståndsgivare och flyktingmottagare.

Tyvärr befinner vi oss återigen i en humanitär katastrof av obeskrivliga mått, och Sverige behöver återigen gå före och stå på barrikaderna för det okränkbara människovärdet.

Vi behöver rädda de hårdast utsatta kristna minoriteterna från IS härjningar.

Vi vädjar om att Sverige nu går före och undsätter och evakuerar de mest utsatta kristna minoriteterna från något som annars blir en total förintelse och utradering.

Vi vädjaromatt den svenska regeringen, ensamt eller med fler stater och EU, öppnar mottagningskontor i exempelvis turkiska gränsorter och systematiskt flyger ut de drabbade till säkerhet – oavsett om detta är till Sverige eller till andra vänligt sinnade länder som kan tänka sig utgöra en tillflyktsort undan IS härjningar.

Det är orimligt att förvänta sig att de drabbade syrianer och andra kristna minoriteter på egen hand ska lyckas ta sig ur IS terrorvälde för att därefter på egen hand ta sig över Medelhavet och genom Europa för att eventuellt erhålla en säker tillflyktsort.

Den undsättning och evakuering vi föreslår kan mycket väl åstadkommas av den svenska regeringen självt eller genom samarbete med fler stater eller genom EU.

Det som är avgörande är att det är tidskritiskt, folkmordet och de barbariska grymheterna sker just i detta ögonblick.

Jag i min egenskap av ärkebiskop står naturligtvis till förfogande för regeringen, likaså gör min organisation den Syrisk Ortodoxa Kyrkan i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

ISIS/IS

Mer i ämnet