Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Debattinlägg

”Sverige har fantastiska möjligheter till fossilfri elförsörjning”

Klimathotet ·

”Tänk om vi kunde tanka Piteå istället för Putin, tänk om bränslet till elproduktionen kom från solen istället för gruvor i Kazakstan”, skriver Rickard Nordin (C) och Lars-Owe Grudeborn (C).

Om debattörerna

Rickard Nordin
Energipolitisk talesperson (C)
Lars-Owe Grudeborn
Centerpartist

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Professor Lennart Bengtsson argumenterar i en replik på SVT Opinion till professor Johan Rockström för att vi ska låta bli mer energieffektivisering och klimatarbete i Sverige till förmån för teknikexport och arbete i fler länder.

Problemet är bara att de två påståendena inte står emot varandra – tvärtom!

Genom att som nation gå före och skapa ambitiösa klimat- och miljömål tillsammans med näringslivet och industrin kan vi både göra vår egen hemläxa och stärka andra delar av världen.

Det är genom teknikutveckling, forskning och pilotprojekt som vi som land kan utvecklas.

Det är genom den gröna tillväxten vi får resurser att ställa om och det är genom export av det kunnande vi förfogar över som vi kommer kunna hjälpa andra delar av världen.

Inget annat parti har lanserat så omfattande förslag för grön skatteväxling och grön tillväxt som Centerpartiet.

Vi i Sverige har fantastiska möjligheter till fossilfri elförsörjning tack vare våra goda vindlägen, den trygga vattenkraften och den framväxande solenergin.

Tillsammans med bioenergin gör dessa kraftslag att vi har goda förutsättningar för en förnybar elmix som kan gynna oss för lång tid framöver.

Det är också intressant att se att en stor del av den energieffektiviseringspotential som finns fortfarande är orealiserad.

Det betyder att det inte enbart är ytterligare produktionskapacitet som lär behövas, utan snarare smartare användning av den elenergi vi redan idag har tillgång till, samtidigt som vissa kraftverk givetvis behöver bytas ut mot förnybara.

I andra delar av energisektorn, exempelvis kring transporter, finns otroligt mycket spännande som händer. Allt från biodrivmedel till elektrifierade vägar.

Här är det viktigt att politiken sätter tydliga och långsiktiga spelregler, vilket den nuvarande regeringen konsekvent har misslyckats med.

Just nu vet vi inte ens vilka skatteregler som kommer gälla för biodrivmedel efter årsskiftet. På de premisserna finns inga företag som kan investera.

Några investeringar i laddstolpar kan inte heller garanteras från regeringens sida, efter att anslaget som skulle bygga tusentals laddstolpar runt om i landet drogs in.

Vi i Centerpartiet är tydliga med att vi vill se en fortsatt satsning på biodrivmedel i form av en kvotplikt för att skapa en tydlig marknad med klimatstyrning.

Det innebär att de som säljer drivmedel måste sälja en viss andel förnybart. Det skapar en marknad för alla de klimatsmarta bränslen vi kan producera själva i Sverige, istället för de oljebaserade vi importerar.

Regeringen har sagt att de gillar förslaget, men ingenting händer.

På samma sätt är det med fler förslag, exempelvis det bonus/malus-system vi föreslagit.

Förslaget premierar miljösmarta bilar, när de köps in eller via fordonsskatten, på bekostnad av smutsiga och istället för att genomföra de förslag som fanns klara valde regeringen att tillsätta nya utredningar, vilket givetvis tar tid.

Tyvärr är tid en bristvara när det gäller att rädda klimatet, men det verkar inte bekymra Miljöpartiet.

Vi ser också gärna fler smarta regler som exempelvis ursprungsmärkning av drivmedel och energideklaration av fordon. Allt för att skapa en större konkurrenskraft och ekonomisk hållbarhet i hela den gröna omställningen.

Lennart Bengtsson ser tyvärr inte alla möjligheter som finns i omställningen i Sverige, de är enorma!

Tänk om vi kunde tanka Piteå istället för Putin, tänk om bränslet till elproduktionen kom från solen istället för gruvor i Kazakstan.

Det skulle vara enorma tillskott till vår ekonomi och skulle samtidigt ge fina exportmöjligheter som Lennart Bengtsson efterfrågar.

Vi står för en energipolitik som är närodlad och närproducerad. Där Sverige är ett föredöme och där alla delar av hållbarhetsaspekterna tas till vara.

Det skapar både grön tillväxt i Sverige och klimatnytta över hela världen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.