Debattinlägg

Sverige måste få en nätombudsman

KRÄNKNINGAR ·

Tyra Sjöstedt, bloggare, om frekventa övertramp på nätet:

Internet har blivit en laglös värld där inte bara ungdomar utan också vuxna förtalar och kränker varandra, och genom sitt beteende sänder de signaler till unga att det är okej. Jag har själv blivit utsatt för näthat och försökt anmäla till både polis och pressombudsman, men bara fått svaret att jag borde sluta blogga om jag vill slippa detta. Det behövs därför en nätombudsman som kan se till att våra svenska lagar efterföljs  också på nätet, skriver Tyra Sjöstedt, bloggare.

Alla företag slåss om att bäst synas i sociala medier. Marknadsavdelningarna får sköta det för ledarna rynkar på näsan – bloggar, twitter och instagram, vad är det för trams? Som så ofta ser man på fenomen utifrån sitt eget perspektiv. Det finns en kontrast gentemot unga människor som lever med webben en stor del av sin tid.

Unga idag lever i en speciell tidsålder. De ”högpresterande” är under stor press. De studerar, tränar och socialiseras ända in i sjukdom. Den som inte orkar hänga med, den glöms istället bort och ses som lat, talanglös eller stökig. Många saknar någon som kan stötta, uppmuntra och visa dem deras värde – allt som egentligen behövs för att man ska våga hitta sina drömmar och kraften att försöka nå dem.

Många unga går till skolan med en rädsla att bli utfryst, få höra glåpord, bli slagen. Det är svårt att utvecklas till sitt bästa jag i en sådan tillvaro. Man kan ju undra var de vuxna är i allt detta? De som ska fostra den nya generationen till starka, självsäkra samhällsmedborgare. Den respekt och empati man ska ha för sig själv och andra människor – den är vårt jobb att lära ut. För att hjälpa dem måste vi dels bete oss väl själva och dels tala med dem, och för att kunna göra det måste vi förstå dem.

Därför är det inte bra att de äldre tjejer och killar som man ser upp till, beter sig, ursäkta svenskan, som fan mot varandra på nätet. När blev det okej att bete sig illa, snacka skit, mobba och förtala varandra? Jo, när vuxna människor beter sig så och ingen säger ifrån. Det bara accepteras för ”på nätet får man tåla lite, om man tycker det är jobbigt behöver man ju inte vara där”. Var är de som ska se till att lagar och regler följs?

För lagar och regler finns, det som gäller ”i verkliga livet”, gäller nämligen också på webben som är en del av samhället. Problemet är att lagtexten tolkas annorlunda när kränkningar, mobbning och förtal sker på nätet. Internet har blivit en laglös värld.

Många åtalsbara kränkningar sker på nätet. Varför finns inte fler domar? För någon vecka sedan blev jag utsatt för förtal på nätet av en annan vuxen person. En advokat konstaterade att handlingen absolut var olaglig.

När jag ringde till pressombudsmannen i samma fråga fick jag höra att jag skulle släppa det. Det fanns inget att göra, polisen skulle bara slänga det i papperskorgen och det skulle inte gå att åtala. Han uttryckte att jag skulle sluta blogga om jag ville slippa händelser som denna. Helt klart är att pressombudsmannen inte räcker till i denna fråga.

Vi behöver en person med specialkompetens som kan vägleda drabbade på rätt sätt och ge stöd till de som är utsatta. Förutom en pressombudsman behövs alltså en nätombudsman.

Detta är inte första gången jag blivit utsatt för kränkningar på nätet. Under mina år som bloggare har olika grader av mobbning och påhopp blivit en del av mitt liv. Men detta fenomen rör idag så många fler än mig och andra storbloggare. Tiden har kommit för att tydligt ta ställning mot förtal och förtryck på webben.

Jag tar vidare denna fråga för att jag känner att den är akut och påverkar människor varje dag. Jag vill väcka opinion i frågan och fortsätta  arbetet på min blogg. Det finns så många unga människor i vårt samhälle som är värda mer än de får just nu. Någon måste ge dem en röst.

Jag har möjligheten och då axlar jag självklart det ansvaret. Så, vad ska ni göra, beslutsfattare och politiker, ni som kan ändra förhållandet? Kommer ni sluta vända ryggen åt den yngre generationen och faktiskt göra något åt detta? Det vore väldigt intressant att höra era röster höjas för en förändring.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.