Foto: Robin Haldert/TT
Debattinlägg

”Sverige måste lagstifta mot hämndporr”

Publicerad

INTERNET · ”Det är märkligt och demoraliserande att Sverige, en av världens mest uppkopplade nationer, inte vidtagit några åtgärder av detta slag”, skriver Mårten Schultz.

Om debattören

Mårten Schultz
Ordförande för Institutet för Juridik och Internet ​

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Åtskilliga länder har infört speciella lagar mot så kallad hämndporr under senare tid. Det är hög tid att den svenska lagstiftaren överväger liknande reformer.

Uttrycket ”hämndporr”, efter engelskans ”revenge porn”, är fortfarande obekant för många. Bakom ordet döljer sig ett av de vidrigaste kulturella fenomen som internet har producerat.

Hämndporr utgörs av att någon sprider sexuella bilder eller filmer på någon utan den avbildade personens samtycke. I bland inkluderas även nakenbilder eller –filmer i begreppet, när dessa bilder eller filmer återges i ett sexualiserat sammanhang. Namnet ”hämndporr” kommer av att det ofta är före detta partners till den avbildade personen som sprider bilderna eller filmerna.

Sådana här kränkningar känner vi till sedan länge från svenska domstolar. Aktiviteter av detta slag är så frekventa att de i dag är närmast en egen måltyp. Det finns dessutom en form av hämndporr som är särskilt kvalificerad.

Jag tänker på de sidor på internet som har den sexuella kränkningen som affärsidé.

Dessa sidor uppmuntrar användare att publicera sexuella bilder, och i samband med bilderna skriver andra användare kränkande kommentarer om den avbildade personen.

Jargongen är ofta rå, sexualiserad och förnedrande. Vidare publiceras ofta olika former av person- eller kontaktuppgifter kring personen – var hon arbetar, länkar till hennes facebookprofil, kontaktuppgifter till offrets föräldrar och vänner, och så vidare. (Det är mest kvinnor och flickor som drabbas.)

Vi talar om en verksamhet som syftar till att utplåna offrets sexuella integritet.

Det är dessutom en verksamhet som man kan tjäna pengar på: Flera av de mest kända hämndporrsidorna är rent kommersiella tjänster.

Spridandet av sexuella bilder eller filmer som sker mot den avbildades vilja får ofta förödande effekter för offret. Vi har under de senare åren kunnat höra berättelser från kränkta människor som berättar om hur deras liv förstörts genom hämndporr.

Det här bör betraktas som mycket allvarlig brottslighet.

Runt omkring oss börjar olika rättsordningar att införa särskilda regler om hämndporr. Flera amerikanska delstater har det. Tyskland har det. I Israel infördes nyligen en lagstiftning som har blivit särskilt omdiskuterad genom sin syn på straffvärde och kategorisering: spridandet av hämndporr utgör ett sexualbrott som kan ge upp till fem års fängelse.

Nu tar även Storbritannien ett steg i samma riktning.

Det är märkligt och demoraliserande att Sverige, en av världens mest uppkopplade nationer, inte vidtagit några åtgärder av detta slag.

Det finns ett antal utredningar som just nu överväger reformer som kan stärka skyddet för integriteten i digitala miljöer. Men det räcker inte.

Enligt vår mening bör lagstiftaren ta initiativ till reformer mot hämndporr liknande den i Israel.

Hämndporr bör således betraktas som ett sexualbrott, inte som ett brott mot äran eller friden.

Kvalificerade former av hämndporr bör bestraffas betydligt hårdare än vad dagens lagstiftning ger utrymme för. Hämndporr bör betraktas som en mycket allvarlig form av kränkning vid bedömningen av offrets rätt till kränkningsersättning.

Och det behöver göras något fort. Det finns goda möjligheter till ett snabbt reformarbete, till exempel genom att någon av de utredningar som redan i dag är i rullning får tilläggsdirektiv. Om den svenska lagstiftaren instämmer i den problemidentifiering som hennes kollegor i USA, Israel, Tyskland och nu Storbritannien gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Medier

Mer i ämnet