Foto: Skärmdump SVT Korrespondenterna
Debattinlägg

”Vi inriktade oss på nuet”

Medier ·

”Händelserna i Sinjar för ett drygt år sen är skildrade förut och kommer kanske fortsätta vara en besvärande historia för kurderna.
Men vi inriktade oss den här gången på nuet”, skriver Bengt Norborg, Saam Kapadia och Eva Landahl.

Om debattörerna

Eva Landahl
Ansvarig utgivare
Saam Kapadia
Projektledare
Bengt Norborg
Reporter/programledare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Konstantin Sabo kritiserar på SVT Opinion tv-programmet Korrespondenterna för att sprida en onyanserad och förenklad bild.

Korrespondenterna valde i det här programmet att skildra det kurdiska motståndet mot IS genom en av de många kurder som återvänt hem för att bygga upp och försvara sin hembygd. Den här mannen och hans familj hade lämnat ett välordnat liv i Sverige för ett annat liv i irakiska Kurdistan.

Syftet var att visa att kurderna de facto bromsat IS framfart och tryckt tillbaka islamiska staten när storstäderna Dohuk och Erbil hotades. Därmed är kurdernaen av få styrkor som på marken både stoppat och pressat tillbaka IS på slagfältet.

Händelserna i Sinjar för ett drygt år sen är skildrade förut och kommer kanske fortsätta vara en besvärande historia för kurderna.

Men vi inriktade oss den här gången på nuet.

Vid besöket i byn Telleskof var det en medveten poäng med bilden av Jesus och lärjungarna, för att visa att vi var i ett kristet hem.

Vi frågade förstås om familjen som normalt bodde där och fick, vid det här korta besöket, intrycket att familjen kunde komma när de ville och att de hade låsta utrymmen för sina privata föremål i huset.

Vandalisering är annars vanligt när arméer och irreguljära förband tagit över privata hem, det är erfarenheten efter många års krigsrapportering.

Så var det inte denna gång: flera bilder och kristna symboler var orörda och när vi var där tog alla av sig skorna inomhus – huset framstod helt enkelt som väl omhändertaget.

Efter programmet hade vi också ett längre samtal med Assyriska riksförbundet i Sverige för att förklara omständigheterna vid besöket.

Vi inser i efterhand att vi kunde berättat mer om byn och besöket där.

Kurderna har förvisso en långsiktig agenda, vilket också poängterades i slutet när vår huvudperson fick berätta att det övergripande målet fortfarande är ett fritt Kurdistan.

Erfarenheten från området innebär tyvärr att ett folk som förföljts som minoritet i flera länder under mycket lång tid också kan utsätta andra för liknande behandling, när de själva ser möjlighet att som majoritet förverkliga sina mål på andra minoriteters bekostnad.

Det finns otaliga konflikter i den här delen av världen, vi valde att fokusera på en av de större denna gång, som också alltmer direkt berör oss alla.

Kanske får vi anledning att komma tillbaka och skildra andra konflikter en annan gång.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.