Debattinlägg

”Jag tror att tittarna förstod vad Olle Palmlöf menade”

Publicerad
OPINION LIVE ·

Robert Olsson, programchef och Olle Palmlöf, programledare kommenterar reaktionerna efter torsdagens Opinion Live.

Torsdagens Opinion Live (15/9) har väckt starka reaktioner på sociala medier. Debatten handlade om SSU:s diskussionskväll om islamofobi, där endast så kallade rasifierade var välkomna, alltså inte vita människor. Debattörerna var Ann Heberlein, lektor i etik vid Lunds universitet, och Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av organisationen Black Coffee.

Under debatten frågade programledare Olle Palmlöf Araia Ghirmai Sebhatu om han menar att det skulle vara fel om Ann Heberlein skapade en separatistisk organisation som heter Ku Klux Klan bara för vita, på grund av hennes överläge gentemot rasifierade, och det är just jämförelsen med Ku Klux Klan som väckt starka reaktioner.

– Jag tyckte att frågan var relevant eftersom han själv (Araia Ghirmai Sebhatu reds. anm) är med i en separatistisk organisation. Och han svarade väldigt bra på den frågan, säger Olle Palmlöf.

Han säger att han förstår att vissa har tagit illa vid sig och att han ångrar valet av Ku Klux Klan som jämförelsepunkt.

– Anledningen till att jag drog till med Ku Klux Klan var inte helt genomtänkt, men det var en tillspetsning för att få fram en poäng, säger han.

Robert Olsson, programchef vid SVT Göteborg och ansvarig utgivare för programmet säger att det var en olycklig formulering och att han kan förstå att människor har tagit illa vid sig. Men att det var en tillspetsning som kom i ett sent läge i en het debatt.

– I den kontexten tror jag att tittarna förstod vad programledaren ville förtydliga, säger Robert Olsson.

Efter programmet startade en namninsamling för att få Olle Palmlöf att lämna sina uppdrag på SVT. I nuläget har drygt 1200 personer skrivit på. 

Robert Olsson framhåller att redaktionen tar frågan på allvar och formuleringen togs upp redan i torsdags och på fredagens utvärdering av programmet.

– Men formuleringen i sig kommer inte att vara tillräckligt för att Olle Palmlöf ska skiljas från sitt uppdrag som programledare, säger han. 

Detta har hänt:

Visa

I torsdagens SVT Opinion Live (15/9) möttes Ann Heberlein, lektor i etik vid Lunds universitet och Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av organisationen Black Coffee, för att diskutera om är det rasism att ha möten där vita inte får vara med.

Under debatten frågade programledare Olle Palmlöf Araia Ghirmai Sebhatu om han menar att det skulle vara fel om Ann Heberlein skapade en separatistisk organisation som heter Ku Klux Klan bara för vita, på grund av hennes överläge gentemot rasifierade.

Araia Ghirmai Sebhatu svarade då att högerextrema Ku Klux Klan också vill lyncha svarta människor, varpå programledaren frågade: Och ni vill inte lyncha vita människor?

Reaktionerna på sociala medier har varit starka och en namninsamling har startats i syfte att få Olle Palmlöf att lämna sina uppdrag på SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.