Staten får idag in mer pengar från fastighetsavgiften än man fick från den gamla fastighetsskatten, skriver företrädare för SVT Nyheter bland annat. Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT
Debattinlägg

”SVT svarar: Våra siffror är korrekta”

Publicerad

OPINION · ”Staten får idag 16,2 miljarder från fastighetsavgiften medan siffran 2007 var 13,2 miljarder”, skriver företrädare för SVT Nyheter.

Om debattörerna

Kiki Bek
Politikredaktör SVT
Karin Hübinette
tf inrikeschef SVT

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det vi har granskat är hur fastighetsavgiften har utvecklats sedan den infördes och hur det har påverkat enskilda husägare.

Det vi visar genom reportaget är att landsbygden i det nya systemet betalar en större andel av kostnaderna.

Ekonomiprofessor Björn Berggren från KTH bekräftar att betalströmmarna har gått från land till stad och enligt honom var det nog inte detta som var syftet med reformen.

Reportaget visar att vallöften om att alla i Sverige skulle få betala mindre i skatt för sitt boende, i själva verket har blivit en ökad kostnad för många.

Staten får idag 16,2 miljarder från fastighetsavgiften medan siffran 2007 var 13,2 miljarder.

Alltså en ökning även i reala termer.

Det är samtidigt korrekt att fastighetsskatten i såväl Kiruna som Danderyd hade varit högre om man behållit det gamla systemet.

Vi står för siffrorna är korrekta, få har haft kännedom om detta och partier både inom alliansen och regeringen reagerar nu på fördelningen mellan stad och land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.