Debattinlägg

SVT: ”Fi har goda möjligheter att synliggöra sina argument för väljarna”

”I programsatsningar som Partiledarutfrågningarna och Slutdebatten medverkar bara de partier som sitter i riksdagen enligt 2014 års valresultat. Skälet är att programmen till stor del är ansvarsutkrävande för den politik som förts under mandatperioden”, skriver Eva Ladahl, programchef på SVT nyheter och ansvarig för SVT:s valplanering i en replik till Amanda Mogensen från Feministiskt initiativ.

Om debattören

Eva Landahl
Programchef, SVT Nyheter

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Med anledning av Amanda Mogensens (FI) debattartikel på SVT Opinion.

SVT har en tydlig policy när det gäller våra specialprogram inför ett val. I programsatsningar som Partiledarutfrågningarna och Slutdebatten medverkar bara de partier som sitter i riksdagen enligt 2014 års valresultat.

Skälet är att programmen till stor del är ansvarsutkrävande för den politik som förts under mandatperioden och där faller alltså Feministiskt initiativ utanför.

Men SVT tar självklart alltid ett stort ansvar för att både granska och beskriva fler partier än de som sitter i riksdagen. Förutsättningen är att granskningen är journalistiskt motiverad och har aktualitet.

För inte så länge sedan medverkade till exempel den nyvalda partiledaren för Feministiskt initiativ, Gita Nabavi, i en längre intervju i Agenda kopplat till att partiet just då hade haft valkonferens och extrainsatt kongress.

Det är korrekt att SVT i år har dragit ner antal partier i vår valkompass mot riksdagsvalet. Även där medverkar bara partier som sitter i riksdagen.

Skälet till förändringen är att vi gör en stor satsning i år och även erbjuder 290 olika valkompasser för landsting och kommuner.

I och med detta är vi tvungna att sätta en gräns för antal partier som medverkar i våra kompasser.

Samma regler gäller för alla kompasser, det vill säga bara de partier som har mandat i sittande församlingar medverkar. Lokalt handlar det om cirka 150 olika partier som finns representerade i kommuner och landsting. Eftersom Fi sitter i fler lokala församlingar kommer partiet att få medverka i några av de lokala kompasserna.

Fi har alltså goda möjligheter att där beskriva partiets ambitioner och synliggöra sina argument för väljarna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.