Martin Vårdstedt svarar på kritiken från Narkotikapolitiskt center gällande programmet Cannabusiness. Foto: SVT
Debattinlägg

”Syftet var att titta på attityderna kring cannabis”

”Den här kulturen finns i Sverige, men samhällets företrädare tycks inte adressera det och där riskerar det att uppstå ett glapp”, skriver debattören.

Om debattören

Martin Vårdstedt
Programchef och ansvarig utgivare SVT Kultur & Samhälle

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Med hjälp av faktainnehållet i Edits program Cannabusiness vill Narkotikapolitiskt centrum leda i bevis att normaliseringen vi visar på inte stämmer med verkligheten.

Men vems verklighet är det man utgår från då? 

Edit gör kultur- och samhällsprogram mot en yngre målgrupp och tar upp attityder och tendenser i samtiden. Vad gäller synen på cannabis pågår en märkbar attitydförändring i unga målgrupper som Edits redaktion och medverkande misstänker att stora delar av det offentliga Sverige inte uppfattar. 

Narkotikapolitiskt centrum blandar samman uttrycket ”ha en relation” till cannabis, med hur många som faktiskt använder drogen.

Edit menar förstås inte det fysiska missbruket, utan den relation som många unga har via populärkultur, film, musiktexter och dramaserier både från USA och Sverige.

Den här kulturen finns i Sverige, men samhällets företrädare tycks inte adressera det och där riskerar det att uppstå ett glapp. 

Därför vill vi ge en bild av vad den här kulturen står för, var den kommer ifrån och vad den håller på att leda till, utformat på ett sätt som vår målgrupp kan ta till sig.

Vi vill visa att den gamla motståndskulturen, med hippieaktiga småodlare, nu ersätts av stora bolag som påminner om tobaksindustrin.

Vi vill visa på den aggressiva marknadsföringen, med reklampelare och reklamfilmer som vänder sig mot en stor del av befolkningen, småbarnsföräldrar och äldre. Och vi vill visa att man till och med gör före detta brottslingar till småföretagare i den här växande rörelsen.  

Vi tar inte ställning i programmet, men vi talar med målgruppen på målgruppens eget sätt och vi är övertygade om att de med hjälp av detta kan bilda sig en egen uppfattning.

Alternativet skulle vara att glappet mellan en romantiserad populärkulturell bild och ett oförstående majoritetssamhälle bara ökar. 

Glädjande nog finns tecken på motsatsen på flera håll.

Debatten har vidgats och även på nyhetsplats har ämnet tagit allt mer plats under våren, även på SVT.

Sveriges Kommuner och Landsting gick exempelvis ut i mars med att man vill se en utvärdering av kriminaliseringens följder, för att se om den möjligen försvårar hjälpinsatser för människor med beroende.  

Vad gäller statistiken över narkotikarelaterad dödlighet är det ingenting som tas upp i programmet.

Och i frågan om legalisering blandas korten samman av Narkotikapolitiskt centrum. Det stämmer att legalisering bara gäller ett fåtal länder i världen, även om flera just nu diskuterar frågan.

Men avkriminalisering – att använda och inneha små mängder cannabis – är inte straffbart i ett antal europeiska länder, bland andra Portugal, Spanien och Nederländerna.  

Det finns många program från SVT som gör medicinska faktaprogram och granskningar, även av narkotika och svensk narkotikapolitik.

Edits syfte den här gången var att titta på attityderna kring cannabis och ge en mer mångfacetterad bild av legaliseringens följder i USA. Och samtidigt försöka motverka oförmågan att prata om frågan över generationsgränserna.  

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.