Debattinlägg

Ta ert ansvar och lägg ner Emma och Goal junior, Egmont!

Förläggare, författare och jämställdhetsarbetare i gemensamt upprop:

BARNKULTUR ”Istället för att begränsa barnen och låta könet styra egenskaper och beteenden är det dags att Egmont med sin starka ställning på marknaden börjar leva upp till den jämställdhetslagstiftning som finns i Sverige och som omfattar oss alla oavsett ålder.” Det skriver förläggarna och genusvetarna Kristina Henkel, Marie Tomicic, Karin Salmsson och Camilla Nyman.

Egmont använder stereotyper som speglar en förlegad tid för att sälja tidningar till barn.

Egmont Kärnans ledning består av sex personer. Alla i den ålder då man statistiskt sett har minst ett barn. Det kan knappast ha undgått dem att Sverige anses vara ett land som värderar jämställdhet högt och att förskola och skola i Sverige kämpar för att ge elever lika möjligheter oavsett kön. Att i det läget välja att ge ut en tjejtidning och en killtidning som är två karikatyrer på ojämställdhet är inte bara oansvarigt. Det är helt obegripligt. Vill inte Egmonts ledning ge barn fler möjligheter än så?

Genom Egmonts delägarskap i Tidsam styr de distributionsmarknaden i hela Sverige, de har totalt  9 tidningar och 16 serietidningar som riktas till barn och unga. Det är i princip omöjligt för några andra tidningar att slå sig in på marknaden. Med den dominansen styr och påverkar de vad barn får ta del av dagligen. Och med den dominansen följer makt och med makt följer ett stort ansvar. Men det verkar som att Egmont har varit döva för det många andra moderna företag förstått: Det finns många killar som gillar gulliga små djur och att pyssla. Det finns många tjejer som gillar sport och att spela fotboll. Trots det har de valt att i de nya barntidningarna porträttera tjejer och killar och vad de förväntas tycka om på ett ensidigt och förminskande sätt. Fotboll är en av de största ungdomsidrotterna i Sverige med ungefär 240 000 barn.  Enligt en grov skattning från fotbollsförbundets Andreas Nilsson är cirka en tredjedel av dessa tjejer. Hur kommer det sig då att det i Egmonts nya tidning Goal junior inte förekommer en enda tjej eller kvinna som spelar fotboll på någon av de 36 sidorna? Räknas inte de 72000 tjejer som spelar fotboll i Sverige.

Genom att ge ut tidningar som med färg, form och innehåll tydligt riktas till tjejer respektive killar vidaremakthålls ett samhälle med snäva könsroller där barn uppmuntras till olika egenskaper och beteenden, inte utifrån vilka de är utan utifrån vilket kön de har.  Olikheter som senare i livet kommer att synas i lönekuvertet, ge skillnader i föräldraledighetsuttag och våldsanvändning, yrkesval, språk och känsloyttringar – för att bara ge några exempel.

Affärsområdeschefen för Egmont förklarar att tidningarna bara innehåller det målgruppen vill ha och att de vill dra nytta av de varumärken som redan finns för äldre barnen. Det handlar alltså om att återanvända stereotyper som speglar en förlegad tid för att sälja tidningar. Det skulle inte vara accepterat för Egmont att ge ut tidningar för ljusa respektive mörka barn och förklara det med att målgruppen vill ha det så. Lyckligtvis är den tiden förbi i Sverige då rasism var accepterat. Men sexism, att bemöta individer utifrån stereotypa föreställningar kring kön, är tydligen fortfarande okej.

Istället för att begränsa barnen och låta könet styra egenskaper och beteenden är det dags att Egmont med sin starka ställning på marknaden börjar leva upp till den jämställdhetslagstiftning som finns i Sverige och som omfattar oss alla oavsett ålder.

Vi vill att Egmont slutar motverka den positiva utveckling för barn och samhälle som våra lagar och många goda krafter i till exempel förskola och skola arbetar för. Vi vill att Egmont tar sitt ansvar och helt enkelt drar in tidningarna Emma och Goal junior och gör om och gör nytt. Vi vill att barn ska få 100 möjligheter att vara på istället för bara 2. För alla barn och för en bättre framtid!

Kristina Henkel, Jämställt.se jämställdhetsutbildare förskola och skola

Marie Tomicic, författare till boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Karin Salmsson, Olika förlag som arbetar med mångfald i barnlitteraturen

Camilla Nyman, Positiv förlag som ger ut barntidningen Tivoli

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.