Byggnads förbundsstyrelse, i pussyhats
Byggnads styrelse iförda pussy-hats för att visa solidaritet med kvinnor. Mössorna är en symbol för feminism och började användas av kvinnor i USA i protest mot president Trump. Foto: Byggnads
Debattinlägg

”Tack alla kvinnor i byggbranschen, vi är på er sida!”

Opinion ·

”Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher. Av 100 byggjobbare är 99 män. Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss”, skrev Byggnads förbundsstyrelse i mars 2017.

Den här texten publicerades på SVT Opinion i mars 2017.

--------------------------------------------------------

Idag på Internationella Kvinnodagen vill vi uppmärksamma alla er kvinnor i byggbranschen och tala om hur mycket ni behövs och vilken respekt vi känner för er för att ni vågat bryta invanda könsmönster.

Det krävs mod att göra det. Det krävs vilja att göra det. Det krävs jävlar anamma att göra det. 

Vi vet att vi kommer få utstå en del gliringar främst från andra män för att vi står här i våra rosa hemmastickade mössor. Men för oss är det en solidaritetshandling.

Vi vet att det obehag som vi kommer behöva uppleva är försumbart i jämförelse med det som en del av er kvinnor i byggbranschen får utstå dagligen:

  • Att vara yrkesutbildad men ändå ständigt bli ifrågasatt: ”Klarar du det där?” ”Det där är karlgöra!” ”Lilla gumman.”
  • Att komma till det nya jobbet och upptäcka att det finns ett omklädningsrum för män, men inget för kvinnor.
  • Att bli nekad jobb för att arbetsgivaren hellre vill ha en man – visserligen inte lika kompetent som du – men en man.

Vi vet att sådana här saker händer och vi vill inte att det ska vara så här.

Gudarna ska veta att vi inte är perfekta.

Vi ÄR ett gäng vita medelålders män. Ibland hoppar det grodor ur våra munnar. Ofta hör vi det själva, och ber om ursäkt.

Ibland märker vi det inte själva, och då får ni gärna säga ifrån och ge oss rött kort. Så att vi lär oss till nästa gång.

För vårt uppsåt är ärligt. Vi tror på ett jämställt samhälle där män och kvinnor har möjlighet att välja utan att låsas in förutbestämda lådor där vi inte kan utvecklas till vår fulla potential. Detta gäller oss män lika mycket som kvinnor. 

Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher.

Av 100 byggjobbare är 99 män. I ledande position är bara tio procent kvinnor – och de tjänar tusenlappar mindre än sina manliga kolleger. Grabbighet och gamla normer har fått många kvinnor och män att faktiskt välja bort oss, i alla led i branschen.

Vi vill inte att det ska behöva hända. Vi vill jobba i en byggbransch där alla behandlas rättvist. Vi vill ha en schysst och jämställd arbetsmiljö, där alla är lika välkomna. Oavsett kön, hudfärg, ursprung eller sexuell läggning.

Vi vill att öppenhet och vänlighet ska prägla våra byggen. Vi vill att alla ska ha samma möjligheter att utvecklas och trivas. Vi vill att byggbranschen ska vara ett lockande, spännande och givande val i yrkeslivet.

Det positiva är att vi har lösningen i egna händer. Det är vi själva, tillsammans, som väljer vad vi vill stå för. Och vi blir hela tiden fler som vill förbättra branschen.

Vi hör fler som säger ifrån mot gamla fördomar och myter. Vi ser att en förändring inte bara är möjlig, utan redan har satt i gång.

Och denna förändring har ni kvinnor i byggbranschen en stor del i. Tack.

Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.