I skuggan av den alarmerande situationen för troende kristna i Mellanöstern pågår grava brott mot religionsfriheten i det tysta även i andra delar av världen.
Förföljelsen av kristna har utvecklats till en global farsot som sprids med stor styrka och hög hastighet.
Det gäller inte minst i Kina som för många förknippas enbart med rekordsnabb ekonomisk utveckling och omfattande affärsmöjligheter.
Mindre känt är att Kina inom några år kommer att vara det land i världen som har flest kristna utövare, trots att denna stora grupp lever under miserabla omständigheter.
De senaste månaderna har problematiken kommit upp till ytan efter att ledande personer inom de statligt kontrollerade kyrkorna höjt rösten mot kommunistregimen.
Det är första gången som regimkritik öppet framförs på det här sättet och det sker efter en period av intensifierade trakasserier och förföljelse.
Ända sedan makttillträdet för drygt 60 år sedan har den kinesiska kommunistregimen verkat för att kväsa och marginalisera allt religionsutövande.
Regimens svårigheter när det gäller att i detalj kontrollera trosutövande och gudstjänster har lett till strikt statlig kontroll av såväl kyrkoledare som kyrkobesökare.
Ändå växer såväl de statskontrollerade kyrkorna som de formellt olagliga husförsamlingarna – enligt uppgift bekänner sig totalt cirka fem procent av Kinas 1.5 miljarder invånare som kristna.
I takt med den medlemsmässiga tillväxten och det ökande intresset för kristen tro har regimens företrädare svarat med repressiva åtgärder. Enligt människorättsorganisationen China Aid har antalet fall av trakasserier mot kristna trefaldigats mellan 2013 och 2014.
Tydligast har repressionen märkts i den sydöstra provinsen Zhejiang där lokala partifunktionärer direkt beordrat och genomfört rivning av kristna kyrkolokaler och nedmontering av synliga kors.
Enligt tidsskriften The Economist har kors och andra kristna symboler rivits i minst 1 200 av provinsens kyrkor de senaste månaderna.
Förra veckan rapporterade internationella medier att kinesiska säkerhetsstyrkor arresterat flera kristna som motsatt sig avlägsnandet av kors från kyrkobyggnaderna. En av de arresterade är den framstående advokaten Zhang Kai som erbjudit rättsligt stöd till kyrkliga företrädare i regionen.
Händelserna bekräftar en ny och starkt illavarslande trend vad gäller situationen för troende kristna i Kina. Tidigare har av regimen olagligförklarade husförsamlingar drabbats av trakasserier och förföljelse, nu angrips även de statskontrollerade kyrkorna.
Få tvivlar på att det ökande trycket mot kristenheten är sanktionerat från Peking.
Det är tydligt att kommunistregimen i grunden räds en stark tillväxt bland landets kristna. President Xi Jinping och hans politiska omgivning är väl medveten om kyrkornas roll vid kommunismens fall i Östeuropa och den presbyterianska kyrkans betydelse för Taiwans demokratisering.
I ett uppmärksammat tal i maj tydliggjorde Xi Jinping att kommunistpartiets medlemmar inte får ägna sig åt privat religionsutövning. Samtidigt varnade han landets kristna genom att slå fast att religionen i Kina måste vara oberoende av allt utländskt inflytande.
Den alarmerande situationen för den stora kristna minoriteten i Kina kräver klarspråk från omvärlden. Repressionsvågen är i alla avseenden oacceptabel och måste fördömas.
Inte minst utifrån det faktum att Kina som central handelspartner med såväl Sverige som den europeiska unionen framhåller vikten av ömsesidig förståelse och respekt.
När Sveriges handelsminister Mikael Damberg åker på officiellt besök till Kina om några dagar på förväntar jag mig att han tar upp frågan kring den ökade repressionen mot landets kristna.
Religionsfrihet är en fundamental del av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Omvärlden kan inte stillatigande acceptera de allvarliga övergrepp mot kristna som just nu äger rum i Kina.