Foto: SVT
Debattinlägg

”Dagens dom visar att rättssystemet fungerar”

Publicerad

”Det är inte rimligt för en nation att hålla sig med en institution, som i realiteten är ett kamratgäng, vilket inväljer varandra, för att sedan fritt fördela olika medel utan insyn och utan hänsyn till normala jävsregler”, skriver Torbjörn Tännsjö.

Om debattören

Torbjörn Tännsjö
Professor i filosofi vid Stockholms Universtiet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Dagens dom mot Kulturprofilen visar att rättssystemet fungerar – och att #metoo har en rättssäker sida. Detta råder det nu inget tvivel om.

Hovrätten dömer Kulturprofilen Jean-Claude Arnault för två fall av våldtäkt, och skärper därmed tingsrättens dom. Arnault döms till två år och sex månaders fängelse.

Jag har tidigare skrivit att Svenska akademiens är i djup kris och att domen mot Jean-Claude ”kulturprofilen” Arnault ställer akademiens utsatta läge i blixtbelysning.

Personerna från den gamla tidskriften KRIS och kretsen kring ”Klubben”, det vill säga Jean-Claude Arnault, Horace Engdahl, Anders Ohlsson, Katarina Frostenson, Hans Ruin med flera, har verkligen ställt till det för denna anrika institution.

Det är kanske inte oväntat. Som en bekant sade till mig vid ett tillfälle, jag borde förstått att Horace Engdahl till sist skulle komma att dekonstruera akademien. Och nog är det nära att han lyckats.

Ändå är min gissning att akademien kommer att rekonstrueras. Starka intressen verkar för en sådan lösning.

Men det är samtidigt dessa intressen, som utgör problemet med akademien. De verkar från en beroendeställning, syns det mig.

Min kritik av akademien har från första stund varit principiell. Det är som med monarkin. Man kan vara republikan även om man skulle gilla kungen (och rojalist även om man beklagar hur majestätet beter sig).

Jag har inget otalt med Horace Engdahl. Men det är inte rimligt för en nation att hålla sig med en institution, som i realiteten är ett kamratgäng, vilket inväljer varandra, för att sedan fritt fördela olika medel utan insyn och utan hänsyn till normala jävsregler.

Akademien är avsedd att gynna och hjälpa den litterära och vetenskapliga — särskilt humanistiska och språkvetenskapliga — världen.

Den lever illa upp till sitt syfte. I realiteten är den skadlig. Den inbjuder till fjäsk bland dem den ska gynna, oavsett om fjäsket tar sig skriftlig form eller levereras genom sexuella motprestationer.

Det gäller att hålla sig väl med akademiens ledamöter och vänner.

Är detta ett problem?

Fjäsk har ibland resulterat i bra konst, kunde man invända. Det är sant, men oftast levereras fjäsket i form av pekoral.

Hur som helst är det av vikt att skydda det litterära prekariat, som för sin existens är beroende av stipendier och priser, från en institution som akademien.

Det rör sig om en redan prövad skara som inte bör utsättas för ytterligare förödmjukelser.

Mitt krav kvarstår, även om jag inser att det är orealistiskt: lägg ned akademien.

Låt olika forskningsråd dela ut de medel akademien idag förfogar över. Då kan de fördelas efter en öppen, kritisk och systematisk prövning av olika ansökningar.

Alla utom den snäva kretsen av akademiledamöter (med entourage) har något att vinna på en sådan ordning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.