Foto: Frank Augstein/AP/TT
Debattinlägg

”Det är upp till dig och mig att anpassa oss”

”Vi bör se möjligheter istället för hinder. Robotar och maskiner kan till skillnad från dig och mig arbeta dygnet runt och dessutom lönlöst, mer effektivt och med större detaljrikedom. Så varför skulle vi motverka en utveckling som, om vi kan se förbi de inledande strukturförändringarna, kommer att gynna oss människor?” skriver debattören.

Om debattören

Aiham Al-Sharify
student

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vi lever i en värld där teknologin ständigt utvecklas, vilket innebär att arbetslösheten kommer att öka kraftigt.

Det är därför dags att vakna upp och utveckla nya arbetsförmågor – innan det är försent.

Teknologi utvecklas, samhällen revolutioneras och rädsla uppstår oundvikligen bland invånarna. Rädslan att teknologins framsteg ska leda till arbetslöshet är dock inget nytt, denna förfäran har kommit och gått under flera århundraden.

Man är väl medveten om att dagen då teknologin kommer att konkurrera ut människan är närmare än någonsin, men trots det har man vägrat bemöta verkligheten.

I dag utvecklas självstyrande fordon och robotar som kan laga mat och detta är bara en smula av förändringen, men konsekvenserna är snudd på ofattbara.

Tiotusentals människor riskerar att påverkas negativt av framtidens teknologiska revolution, eftersom en vågen av arbetslöshet riskera att drabba samhället – vilket i sin tur troligen kommer att innebära ökad segregation.

Inte nog med det, risken för psykisk ohälsa kommer att öka när människor blir arbetslösa.

Två relativt partipolitiskt allmängiltiga mål är att motverka den arbetslöshet och skapa goda förutsättningar för integration. Utsikterna för att nå dessa mål kommer dock att gå upp i rök om vi inte börjar utveckla nya förmågor hos befolkningen, för att kunna möta nya kompetenskrav.

De människor som riskerar att konkurreras ut av till exempel artificiell intelligens bör redan idag utbilda sig till yrken där det även i en mer teknologiskt avancerad tid finns relativ stor chans till arbete.

Exempel på sådana yrken är lärare, sjuksköterskor, elektriker eller civilingenjörer.

Att sitta och gnälla kommer inte att förbättra situationen, vi måste se saker och ting för vad de är och anpassa oss.

Vi bör se möjligheter istället för hinder. Robotar och maskiner kan till skillnad från dig och mig arbeta dygnet runt och dessutom lönlöst, mer effektivt och med större detaljrikedom.

Så varför skulle vi motverka en utveckling som, om vi kan se förbi de inledande strukturförändringarna, kommer att gynna oss människor?

Jag vet att många tycker att teknologins utveckling går för fort och jag vet att det tar tid och kraft att utveckla nya arbetsförmågor. Jag förstår och delar många av dessa uppfattningar, men vi har känt till riktningen länge – och det kommer endast att sluta dåligt för dem som inte gör något annat än gnäller eller oroar sig.

Vi kan inte blunda för verkligheten och sedan klaga över hur samhället har svikit oss. Vi lever inte i en rättvis värld, men de allra flesta – åtminstone i vår del av den – har möjligheten att anpassa sig och ta för sig.

Det är med andra ord dags att vakna nu, annars riskerar arbetsmarknaden att drabbas av en flaskhalseffekt. Myndigheter och fackförbund har ett ansvar att underlätta för den enskilda individen.

Jag hoppas verkligen att du som läser detta slutar tänka på hur hemsk framtiden kan komma att se ut och istället ser dig om efter den nya teknologins fördelar. För de finns där – och de är många.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.