Interiör, Luleå tekniska universitet. Foto: Nicke Johansson

”Teknologkåren har tagit emot kritiken och välkomnar den”

I ett debattinlägg på SVT Opinion vittnar flera personer om stora brister i värdegrunden på Luleå tekniska universitet. Nu svarar rektorn och studentkåren på kritiken: ”Vi tar avstånd från de djupt kränkande texter som förekommer.”

Fem personer med olika kopplingar till Luleå tekniska universitet har i ett debattinlägg på SVT Opinion vittnat om stora brister i värdegrunden hos teknologkåren på Luleå tekniska universitet (LTU).

”Exempel på detta kan ses i den nyaste upplagan av en sångbok som ges ut av en av deras två kårer. Här kan du hitta grovt rasistiska och sexistiska texter förklädda som ’studentikosa sånger’, med syfte att sjungas i studentsammanhang”, skriver Inger Cecilia Mayer Labba, Finn Larsson, Sarah Gullbjörk, Johanna Nordblad Sirkka och Josefin Mvuanda Riström.

”Vi kan skita i dom”

Ett exempel som skribenterna lyfter fram är att det i en sångtext beskrivs hur samer utplånas, eftersom det är en folkgrupp man inte behöver ta hänsyn till.

Nu svarar både studentkåren och universitetets rektor på kritiken.

”Teknologkåren har tagit emot kritiken och välkomnar den”, skriver Anna Ahnér, vice kårordförande för Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet i ett mejl till SVT Opinion.

Försäljningen stoppades

Teknologkårens första åtgärd har varit att stoppa försäljningen av sångboken Ultima Thule. Man har även bjudit in ”involverade parter” till ett möte.

”Där kan vi tillsammans diskutera hur vi gemensamt kommer fram till ytterligare åtgärder för att förbättra jämställdheten inom vår organisation. Vi vill att alla studenter, oavsett bakgrund, ska känna sig välkomna”, skriver Anna Ahnér.

Ledningen tar avstånd

Luleå tekniska universitets rektor, Birgitta Bergvall-Kåreborn, vill i sin tur vara tydlig med att ledningen inte står bakom studentarrangemanget i fråga.

”Efter universitetets uppmaning har arrangemanget bytt namn och att vi tar avstånd från de djupt kränkande texter som förekommer i Teknologkårens sångbok.

”Vi kommer att diskutera vidare med kårerna om vilka värderingar och kultur som universitetet står för, med utgångspunkt i den statliga värdegrunden”, skriver rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn till SVT Opinion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer