Mohamed Temsamani pekas ut som islamist.
Mohamed Temsamani.
Debattinlägg

”MP:s ledning borde göra samma tecken som jag”

Miljöpartiets kris ·

”Det enda rätta vore att Miljöpartiets ledning och de övriga partierna som säger sig stå för demokratiska värderingar tar en selfie med Rabiatecknet, och säger: Bring it on”, skriver Mohamed Temsamani.

Om debattören

Mohamed Temsamani
Masterstudent, Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier, ledamot FIFS

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det har påståtts att jag har arbetat för Muslimska Brödraskapet, är islamist, stödjer Erdogan och gjort Rabiatecknet.

Anklagelserna är svepande generaliseringar som utöver osanningar och faktafel följer en rasistisk logik. Det enda sanna ”påståendet” är att jag har gjort Rabiatecknet, vilket jag kommer till senare.

Jag gjorde inom ramen för mina studier vid Stockholm Universitet praktik hos det egyptiska Frihet- rättvisepartiet (FJP). Det är en av de största politiska och muslimska rörelserna i regionen.

Valet av praktikplats var relevant inför min kandidatuppsats kring muslimska rörelser i regionen och min akademiska ambition att bli expert just på muslimska rörelser och organisationer.

Av samma anledning följer jag dem inom akademin, sociala medier och medier.

FJP fick nästan hälften av platserna i det första demokratiska parlamentsvalet i Egypten i modern tid.

Att vara intresserad av FJP är inte uppseendeväckande utan tvärtom naturligt med tanke på det intresse som då fanns kring partiet.

Att tillskriva mig praktikplatsens värderingar och politisk praktik bygger på en rasistisk logik, en vit forskare hade aldrig kunnat tillskrivas studieobjektets ideér och aktioner.

Vad gäller mina tweets kring Erdogan och valet i Turkiet är ingen av dem till stöd för honom som person, utan jag ville visa att trots den massiva kritik som finns mot honom så måsta vi acceptera det turkiska folkets val.

Det stödet har alla befolkningar hos mig oavsett vem de väljer, vare sig jag delar deras uppfattning eller inte.

Jag flyttade till Egypten 2004 för att studera arabiska och bodde runt 300 meter från Rabiamoskén i stadsdelen Nasr City.

Redan då gjorde jag Rabiatecknet för att försöka hoppa på minibussarna i kollektivtrafiken och visa att jag ville åka till just Rabiamoskén. Rabiatecknet är sedan länge en symbol för platsen, långt innan arabiska våren.

Moskén ligger vid en stor korsning som sommaren 2013 blev en samlingsplats för dem som visade sin avsky mot att den första civila och demokratiskt valda presidenten avsatts genom en militärkupp av generalen och diktatorn Abdelfattah Al-Sisi.

Protestanterna genomförde en fredlig sittstrejk på platsen. 14 augusti 2013 svarade militärjuntan genom att med brutalt våld upplösa strejken. Övergreppet resulterade i minst 817 demonstranters död, däribland kvinnor och barn.

Enligt Human Rights Watch var massakern ett brott mot internationella mänskliga rättigheter och att den även kan ha utgjort ett brott mot den internationella folkrätten.

Det är ur detta sammanhang jag gör Rabiatecknet. Det är mitt enkla sätt att visa solidaritet med dem som avrättades för de värderingar jag, Miljöpartiet och de övriga demokratiska partierna står för.

Enstaka forskare, som ignorerar massakern, menar att tecknet nu är kopplat till Muslimska Brödraskapet vilket inte är sant, även om rörelsens anhängare flitigt har använt tecknet för att visa solidaritet med sina massakrerade kamrater.

Tecknet har bland annat gjorts av Nobelpristagaren Malala, är hon också en ”islamist”?

Den egyptiska demokratin var efter arabiska våren i sin linda och vi kan med rätta kritisera de olika egyptiska partiernas politik, värderingar och handlingar under den korta demokratiska period som landet skådade.

Det innebär dock inte att vi ska blunda för när någon grupp eller demokratiskt parti blir brutalt förtryckta av en militärjunta.

Jag önskar att svenska partier, med Miljöpartiet i spetsen, vågar stå upp för alla människors rätt till demokrati och frihet från förtryckande regimer.

Våga markera mot den egyptiska regimens brutala övergrepp istället för att titta misstänksamt mot de medlemmar som uttrycker solidaritet med massakerns offer. Detta har också tidigare varit Miljöpartiets linje som bland annat framförts av partiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt.

Det enda rätta vore att Miljöpartiets ledning och de övriga partierna som säger sig stå för demokratiska värderingar tar en selfie med Rabiatecknet, likt den liberala journalisten Alex Voronov och säger: ”Bring it on”.

Jag har inte gjort något fel eller något som går emot Miljöpartiets eller det svenska samhällets grundläggande värderingar, snarare är det jag som har stått upp för dessa värderingar.

Detta har hänt:

  • Mohamed Temsamani som är aktiv inom miljöpartiet i Solna anklagas av riksdagsledamoten Hanif Bali (M), för att vara islamist. Detta efter att det framkommit att MP-politikern varit involverad i ett parti med kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Källa: SVT Nyheter
     
  • MP Stockholmsregionen har uppmanat Mohamed Temsamani att lämna sina politiska uppdrag för Miljöpartiet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.