Dalai lama under sitt anförande ”The Art of Happiness and Peace” på Malmö Live på onsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT
Debattinlägg

”Därför sa Dalai lama att flyktingarna bör återvända”

”Dalai lama talar utifrån sin egen erfarenhet av att vara flykting, och hur Indien tog emot honom och mer än åttiotusen tibetanska flyktingar 1959. Det är en flyktinggrupp som under snart 60 år planerat att återvända till Tibet. Hela exiltillvaron är uppbyggd runt tanken på återvändande”, skriver Katrin Goldstein-Kyaga.

Om debattören

Katrin Goldstein-Kyaga
Professor emerita, tibetforskare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Dalai lama har väckt stor uppmärksamhet med sitt uttalande om flyktingar från Mellanöstern.

Hans uttalande ”Europa till européerna och Mellanöstern till folk från Mellanöstern” har säkert fått bifall från extremhögern.

Men kan då Dalai lama betraktas som en förespråkare för åtskillnad mellan kulturer, som hetsar mot muslimer?

Självklart inte.

Dalai lama har uppenbart inte något emot muslimer eller människor från Mellanöstern. Tvärtom är en viktig del av hans arbete att skapa möten mellan olika religioner.

Det finns också bland tibetanerna en grupp muslimer, som alltid respekterats som tibetaner och som en jämlik minoritet i Tibet.

Som en buddhistisk munk är Dalai lama tränad att känna medkänsla med alla människor. Därför förespråkar han att man ska ta emot och hjälpa flyktingar.

En viktig del av hans filosofi är tanken om universellt ansvarstagande, det vill säga att man måste ta ansvar för hela mänsklighetens välbefinnande, inte bara den egna nationens.

Enligt buddistiskt sätt att se finns det inget bestående jag, en själ eller något som kan upplevs som identitet och därför inte heller någon skillnad mellan människor.

Dalai lama talar också utifrån sin egen erfarenhet av att vara flykting, och hur Indien tog emot honom och mer än åttiotusen tibetanska flyktingar 1959. Det är en flyktinggrupp som under snart 60 år planerat att återvända till Tibet.

Hela exiltillvaron är uppbyggd runt tanken på återvändande.

Majoriteten av de tibetanska flyktingarna hade ingen önskan att resa till Indien. De flydde för att de var tvungna att rädda sina liv.

Dalai lama och de flesta flyktingar ser det som ett ansvar att en gång återvända och hjälpa till att skapa en demokratisk stat på samma sätt som de gjort i exil.

Det är utifrån den utgångspunkten Dalai lama uttalar sig om flyktingar från Mellanöstern.

Dalai lama förväntas ha åsikter om allt från det svenska valet till homosexualitet och jämställdhet mellan könen. Detta ofta efter en tio timmars lång flygresa från Indien.

Han har många gånger sagt att han är och vill vara en enkel buddhistisk munk, och att det enda han verkligen är kunnig i är buddhistisk filosofi.

Det är något som jag tror att man måste ta på allvar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.