Foto: Efrem Lukatsky
Debattinlägg

”Tid för en ny utrikespolitik”

Valet 2014 ·

”Carls Bildts år som utrikesminister har varit fyllda av åsiktsomkastningar, undfallenhet och skandaler. Det har varit många missade tillfällen då Sverige hade kunnat vara en aktör på världsscenen”, skriver Jytte Guteland.

Om debattören

Jytte Guteland
Europaparlamentariker (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Låt oss för en kort stund lyfta blicken från eftervalsanalyser och frågan om regeringsbildning och rikta fokus utåt. Hur ser Sveriges roll i världen ut idag och hur vill vi att den ska vara i framtiden?

Historiskt har vi mycket att vara stolta över. Sverige har varit en stark röst för rättvisa, solidaritet och mänskliga rättigheter. För mig har den bilden förändrats under tiden med Carl Bildt som utrikesminister. Jag har följt Bildt sedan min tid som ordförande i SSU och nu som europaparlamentariker.

Många gånger har regeringen valt att förhålla sig passiva istället för att visa ledarskap. Jag tänker bland annat på Sveriges roll i förhållande till Västsahara, där ockupationsmakten Marocko nu bedriver illegalt fiske i vattnen utanför Västsaharas kust.

Regeringen Persson valde på sin tid att agera starkt genom att protestera mot att EU skulle ingå ett fiskeavtal med Marocko, ett avtal som hade inneburit ett brott mot internationell rätt. Regeringen Reinfeldt har förhållit sig betydligt mer passiva.

Det har varit många missade tillfällen då Sverige hade kunnat vara en aktör på världsscenen. Jag tänker bland annat på det omtalade Iranbesöket. Carl Bildt var en av de utrikesministrar som inbjöds att samtala med den Iranska regimen om det nuvarande läget, med kärnenergiprogrammet i fokus.

Det hade varit ett bra tillfälle att tydligt markera vår avsky mot att politiska fångar avrättas i Iran och att detta har intensifierats med den nya presidenten.

Jag tänker också på den politiska möjligheten som regeringen Reinfeldt fick när Barack Obama besökte Sverige förra året. Det hade varit en enorm chans att lyfta nedrustningsfrågan och specifikt framföra oron över USA:s ökade användning av drönare i kampen mot terrorism.

Drönarattackerna dödar betydligt fler civila än vad USA vill göra gällande. När USA nu legitimerar användningen av drönare är risken att de kommer att bli allt vanligare och användas i många dunkla syften. Obamas besök hade kunnat handla om detta men nu avlöpte det utan att sätta något som helst avtryck i världspolitiken.

Carls Bildts år som utrikesminister har varit fyllda av åsiktsomkastningar, undfallenhet och skandaler. Bildt har suttit med i styrelsen hos Lundin Petroleum, som anklagas för bland annat brott mot folkrätten. Han har även varit styrelseledamot och ägt aktier och optioner i Vostok Nafta, storägare i ryska gasjätten Gazprom.

Nu är han åter i blåsväder efter affärer i Georgien. Bildt ska ha genom sitt engagemang i firman Kreab tagit mot 18 miljoner kronor av den georgiska regimen för att hjälpa dem att sätta en bra bild av landet i media.

Oavsett vad som är sant kring detta kan vi konstatera att det har varit problematiskt att ha en utrikesminister med så starka näringsintressen.

Viktiga tillfällen har försummats och utrikespolitiken har varit individcentrerad och spretig. Carl Bildt, Birgitta Ohlsson och Gunilla Carlsson har haft helt olika fokus och agendor. Splittrade i sin syn på mellanöstern, olika uppfattningar om bistånd och utvecklingsfrågor och fullständigt skilda engagemang för mänskliga rättigheter.

Otydlighet kostar inflytande. En liten nation som Sverige måste ha en tydlig utrikespolitik för att kunna påverka världen i en bättre riktning. Det räcker inte att som Carl Bildt inta den recenserade rollen och twittra om hur världen ser ut. Politiska recensenter finns det gott om. Vår nästa utrikesminister behöver främst vara politiker.

Det är dags för Sverige att ta plats i världen igen. Även om vi är ett litet land vet vi sedan tidigare att vi kan vara en stark röst som påverkar världen. Arbetet mot ockupation, för mänskliga rättigheter, nedrustning och utveckling är värden som bör prägla utrikespolitiken framöver.

Det är tid för en ny utrikespolitik, en framåtsyftande politik där Sverige återerövrar vårt rykte att stå upp för de utsatta. En utrikespolitik vi kan vara stolta över.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.