Människorättsorganisationen Läkare i världen vill bryta tiggares utsatthet, och menar att tiggeriförbud tvärtom bidrar till diskrimineringen och ökar utsattheten. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Debattinlägg

”Att förbjuda tiggeri löser inga problem”

”Genom att stå upp för våra värderingar här kan vi också vara med och faktiskt göra något för att bryta utsattheten, inte förvärra den”, skriver Eliot Wieslander, generalsekreterare för människorättsorganisationen Läkare i världen.

Om debattören

Eliot Wieslander
Generalsekreterare på Läkare i Världen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ingen människa borde vara så utsatt att tiggeri är den bästa lösningen men att förbjuda rätten att fråga, alltså att minska utsatta människors utrymme ytterligare, löser inga problem.

Mitt i julhandeln, under den tid på året då vi brukar lägga en extra tanke på människor som har det svårt, fick Vellinge kommun igenom sitt beslut att kunna förbjuda tiggeri på vissa platser.

Nu vill röster i Nacka och Staffanstorp göra samma sak.

Det finns idag mellan 4 500 och 5 000 utsatta eu-medborgare i Sverige. De kommer oftast från Rumänien och Bulgarien och många tillhör de 4-6 miljoner utsatta romer som utstår diskriminering både där och här.

Att, som flera svenska kommuner nu vill göra, bidra till den diskrimineringen istället för att stärka deras rättigheter kan aldrig leda till minskad utsatthet.

Läkare i Världen träffar den här gruppen på våra öppna kliniker runt om i Sverige. Diskrimineringen mot dem i hemländerna gör att de inte har tillgång till vård och inte heller omfattas av den Europeiska sjukförsäkringen.

Det betyder att de står helt utan verklig tillgång till vård när de är här i Sverige. Det gäller även barn.

Vårdbehoven för den här gruppen är stora. Förfrysningar och urinvägsinfektioner är vanliga åkommor men vi ser också att tillgång till säkra aborter är ett stort problem. Många av hälsoproblemen bottnar just i diskrimineringen.

Vi vill se en utveckling där rättigheter stärks, inte försvagas.

Ett konkret första steg för att minska utsattheten här skulle vara att diskriminerade och försäkringslösa EU-medborgare tydligt omfattas av lagen om vård till tillståndslösa som socialstyrelsen pekat på.

Vi vill se ett humant vårdsystem som inte diskriminerar redan utsatta. Genom att stå upp för våra värderingar här kan vi också vara med och faktiskt göra något för att bryta utsattheten, inte förvärra den.

Det finns väldigt lite som tyder på att situationen i ursprungsländerna mirakulöst skulle bli bättre inom en snar framtid.

Det finns inte heller någon forskning som tyder på att förbud mot att be om hjälp minskar utsattheten.

Tvärtom finns det stora risker att människor blir mer sårbara för till exempel människohandel och att de inte ser någon annan utväg än att sälja sex eller begå brott.

Ett tiggeriförbud skapar inga jobb och det ger ingen ökad trygghet.

Vi kan inte göra allt för dem. Men, när de är här, är det minsta vi kan göra att inte kränka deras rättigheter ytterligare.

Att be om hjälp är ett desperat uttryck, men desto viktigare att vi värnar det.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.