Clown
Foto: Ruud, Vidar
Debattinlägg

”Tillsammans kan vi få stopp på clownernas terrorism”

Clown-terrorn ·

”Jag hoppas och önskar att detta engagemang från allmänheten inte bara stannar vid virtuella ryggdunkande, utan att vi tillsammans kan visa att vi inte accepterar denna terrorisering”, skriver David Svensson.

Om debattören

David Svensson
Triathlet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Mitt morgonlöparpass som brukar kännas så gott blev idag tvärtom.

När jag fick tid till att fundera märkte jag att jag kände mig förbannad och ledsen. Orsaken är detta:

Min dotter kom gråtandes i söndags och var rädd för clowner som hon hade hört om på nyheterna, samtidigt kom grannpojken, han hade gått hem till oss, och berättade att 80 personer som han uttryckte det (han är 7 år) hade mördats av clowner i Falköping. (Så modigt av honom att ändå gå 600 meter hem till oss själv.)

Där och då kände jag att jag hade fått nog detta meningslösa våld och skrämselutövande.

Jag bestämde mig för att skriva ner vad jag känner och tänker på min hemsida, där jag i normala fall skriver om träning och hälsa och dessutom når ut till ett stort antal personer som finner inspiration och motivation i mina inlägg.

Här skrev jag följande om min oro i allmänhet och oron för Halloween-helgen i synnerhet, och vad jag kände att jag kunde bidra med för att få stopp på denna idioti:

”Att terrorisera våra barn och skapa otrygghet bland allmänheten på det sätt som dessa individer gör, med hot och våld, är inte OK!

Jag är själv orolig för vad som kan komma att hända under Halloween-helgen fredagen den 28:e oktober till söndagen den 30:e oktober.

Därför kommer jag att patrullera Falköping med pannlampa för att barnen ska veta att det finns någon att vända sig till och prata med och eventuellt söka skydd hos om de blir oroliga eller rädda för något när de är ute och firar Halloween! 

Själv kan jag dessvärre inte täcka så stora ytor utan ber fler vuxna om hjälp denna helg.”

Detta inlägg spred sig som en löpeld på nätet och blev minst sagt frekvent delat och påhejat på Facebook.

Det känns bra att det är många med mig som reagerar.

Jag vill bara förtydliga: detta innebär inte att vi tar lagen i egna händer. Detta är en fredlig reaktion där vi vuxna gemensamt kan sluta upp och visa att vi inte tillåter detta ofog.

Jag hoppas och önskar att detta engagemang från allmänheten inte bara stannar vid virtuella ryggdunkande, utan att vi tillsammans kan visa att vi inte accepterar denna terrorisering. Vi värnar om våra barn och våra gator. Detta visar vi genom vårt stora antal!

Om jag är ensam skulle detta initiativ vara tämligen lönlöst, alla behövs och kan bidra med något. Det bästa vore om ett stort antal engagerade föräldrar sluter upp och deltar i vandringen under denna helg.

Det finns redan idag grupper som kontinuerligt vandrar för trygghet i våra städer, vilket är ett mycket viktigt och bra initiativ, men i detta extremfall anser jag att vi måste hjälpas åt.

Tanken är ju att vi ska visa att vi vuxna bryr oss om ALLA barn och deras trygghet och att vi finns där för dom. 

Vi säger ofta att det bästa och viktigaste vi har är barnen, samt att ungdomen är Sveriges framtid.

Nu är det hög tid att stå upp för våra barn och andra som utsätts för dessa terror-clowner.

Om vi inte kan ställa upp för våra barns trygghet, vem kan vi då stå upp för? Jag anser att det kommer ett föräldraansvar då man får barn och däri ligger ansvaret för att skapa en trygg och säker omgivning. Detta är en naturlig del i föräldraskapet.

Tillsammans kan vi få stopp på clownernas terrorism.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.