Debattinlägg

Tjejspel på nätet är en del av könsförtrycket

KÖNSROLLER ·

14-åriga Moa Strand om hur sexistiska datorspel påverkar barn och ungdomar:

Jag heter Moa, är 14 år och upptäcker hela tiden nya ställen där könsrollerna cementeras i vårt medvetande. Inte minst i datorspelsvärlden, där en populär spelsajt marknadsför så kallade ”tjejspel”, som i princip går ut på att sminka och förändra tecknade tjejers utseenden. Ni föräldrar måste inse att till exempel den här spelsidan kommer förvränga hela era barns – både tjejers och killars –världssyn, skriver Moa Strand. 

Med tunga steg och blicken långt ner i marken går min lillebror fram till bilen. Vi sätter oss i baksätet och hans blick är fortfarande riktad ner i marken. Vi åker nästan hela vägen hem så. Han kollar ner och jag dras liksom med och gör samma sak. När vi nästan är hemma kollar han upp mot mig och ler.

”Moa, när vi kommer hem, kan vi spela ett jätteroligt spel då?”Jag ler tillbaka mot honom och säger: ”Tyvärr, jag orkar inte, jag har ganska mycket att göra.” Hans leende som nyss var där varade bara för en kort sekund. Han vänder åter igen ner blicken i golvet.

”Men Moa, det är jättekul. Det är ett tjejspel! Sådant gillar väl du?” säger han med blicken fortfarande hårt ner mot marken. Tjejspel? Vad är det? Det fångade hela min uppmärksamhet.

Jag vände mig åter igen mot honom och försökte med all min kraft le mot honom. ”Tjejspel? Vad är det?”

”Du vet, sådant som bara tjejer spelar” säger han. ”Men du spelar ju det, du är väl ingen tjej?” säger jag endast för jag vill se vad han svarar.

Han vänder ansiktet mot rutan och kollar på träden och husen som far förbi utanför. ”Men, jag är ju nästan en tjej.” ”Hur menar du?” frågar jag. En tår faller ner på hans kind och han vänder sig mot mig igen. ”Ja, jag gillar ju långt hår, sådant som tjejer gör och tjejspel.”

Jag kan höra på honom att orden inte är hans. Jag kan höra hur han citerar sina klasskompisar. Det gör ont i mig. Det gör ont att se min åttaåriga lillebror ledsen, det gör också ont att jag inte har märkt det förrän nu. Både hur han mår och hur alla andra i hans ålder mår. Man har en mall, antingen spelar man med i spelet eller så spelar man tjejspel. Mallen följer oss hela livet.

När vi kommer hem sätter jag mig i soffan bredvid honom ändå. Han ler stort och knappar sakta men säkert in en populär spelsajt på nätet. ”Kolla nu Moa! Du kommer älska det!” säger han och ler större än någonsin.

Sidan är röd och har en drake som logga, intressant tänker jag. ”Hem, action, äventyr, bräde & kort och tjejspel.”

Listan fortsätter men här stannar min blick. Tjejspel? Finns det alltså en kategori som heter tjejspel? Vad skiljer tjejspel och övriga spel åt? Snart skulle jag få svar på det också.

Han klickar sig in på kategorin ”tjejspel”. Sidan laddar.

Det som skiljer tjejspel och de andra spel som riktas mot killar: ”Killspelen” handlar om action, äventyr, bilar och att döda. ”Tjejspelen” handlar om mat, sköta om barn, hår, makeup och kläder. Totalt meningslösa spel som endast har ett syfte: få småflickor att känna att det behöver ändra sig för att passa in. Det är inte så att det står mellan raderna, utan det är väldigt uppenbart.

Detta är några av alla rubriker:

• Från nörd till snygg

• Hjälp den nördiga tjejen att bli snygg så hon kan få sin drömprins

• Från ful till söt

• Den fula prinsessan blir snygg!

Det är inte konstigt att ojämn könsfördelning fortfarande finns kvar, och det är inte konstigt att var och varannan tjej är missnöjd med sitt utseende. Vi blir tillsagda från barnsben att vara missnöjda med våra utseenden. Vi blir tillsagda att vi inte duger om vi inte sminkar oss, använder alldeles för stor bh eller gör oss tillgängliga för killar.

Jag börjar fundera. Är det den här bilden av samhället vi vill att våra barn ska växa upp i? Vill vi att flickorna ska växa upp med ett dåligt självförtroende? Vill vi att våra flickor ska växa upp med tron att de inte räcker till som de är? Ska killarna få bestämma vilken tjej som är rätt och vilken som är fel?

Det här är frågor jag ställer mig. För ännu är ju inte spelsidan borta. Vet inte föräldrarna om att det är detta de sätter sina barn framför efter dagis när de behöver en lugn stund? Vet de inte om att denna sida kommer förvränga hela deras barn världssyn?

Är det såhär vi vill att vår värld ska bli?

Det finns fler saker jag blir upprörd över när jag ser sidan. Under kategorin ”makeupspel” finns åtta sidor, 221 spel. Endast två tjejer är mörkhyade. Åtta sidor, 221 spel. Endast vita tjejer. Och de två tjejerna som nu är färgade heter ”African makeover” och ”Sminka en svart tjej”. Jag väljer att inte nämna mer om det.

Den andra saken som jag blir väldigt upprörd över: på sidorna för pojkar finns det kirurgspel. Spel där killarna ska ändra på det lilla som tjejerna har kvar av sig själva. Deras näsor och deras ögon.

Jag kan inte förstå hur vi har kunnat låta det gå så långt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.