Foto: Janerik Henriksson/TT
Debattinlägg

”MP:s kongress riskerar att förvärra utvecklingen”

Opinion ·

”Besluten som Gustav Fridolin, Isabella Lövin och de miljöpartistiska kongressombuden ska fatta riskerar att försvaga regeringen ytterligare”, skriver Tomas Tobé (M) och  Elisabeth Svantesson (M).

Om debattörerna

Tomas Tobé
Partisekreterare (M)
Elisabeth Svantesson
Arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sverige står inför stora och allvarliga problem som kräver en handlingskraftig regering. Men Stefan Löfvens ledarskap är svagt. När hans regeringspartner, Miljöpartiet, nu samlas till kongress blir det ännu tydligare.

Besluten som Gustav Fridolin, Isabella Lövin och de miljöpartistiska kongressombuden ska fatta riskerar att försvaga regeringen ytterligare.

Läget i Sverige är allvarligt på flera områden. Integrationen fungerar inte tillräckligt bra, otryggheten ökar och flyktingkrisen är fortfarande inte över.

Vårt land behöver ett tydligt ledarskap och reformer som utvecklar arbetslinjen, ökar tryggheten och säkerställer en långsiktigt hållbar invandringspolitik.

Trots att svensk ekonomi går bra finns ett utanförskap som drar isär samhället.

I dag tar det nio år innan ens hälften av de nyanlända har ett jobb. Det tar ännu längre tid innan man också fullt ut kan försörja sig på arbete. Långvarigt försörjningsstöd ersätter för allt fler vanlig lön.

I slutet av förra året var antalet ouppklarade mord högre än någonsin. Våldet från kriminella aktörer ökar både i grovhet och omfattning. Mer än var tredje kvinna känner sig otrygg under kvällstid i sitteget bostadsområde.

Polisens förmåga att klara upp brott är den lägsta på 16 år och endast vart sjunde så kallat mängdbrott klaras upp. Flyktingkrisen är inte över och mottagandet är fortsatt ansträngt.

Dessutom är EU långt ifrån en gemensam lösning. I detta läge går Miljöpartiet mot en kongress med politiska förslag som riskerar att förvärra utvecklingen. Till det allvarligaste hör att Miljöpartiet vill avveckla arbetslinjen.

De går fram med förslag om friår och stöd till Stefan Löfvens och Socialdemokraternas bidragslinje som gör det mindre lönsamt att arbeta. Gustav Fridolins och Isabella Lövins parti bidrar till en politik som höjer skatterna på arbete och företagande.

Det riskerar att förvärra jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda. Det är även tydligt att Miljöpartiet inte tar människors trygghet på allvar.

I SVT Agendas partiledardebatt fick Isabella Lövin frågan om Sverige behöver fler poliser och hon svarade då att hon ”inte tycker att siffrorna är intressanta”.

När Miljöpartiets rättspolitiska talesperson tidigare under våren deltog i riksdagens debatt om lag och ordning sa hon att satsningar på polisen bara är ytliga.

Det är direkt oansvarigt. Sverige behöver reformer som stärker tryggheten. För de allra flesta människor är det dessutom uppenbart att Miljöpartiet står för en ansvarslös invandringspolitik.

De vill rulla tillbaka den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd och återgå till den tidigare politiken som inte fungerade. Inför kongressen föreslår partiets ledning att lagstiftningen ska ändras, så att fler grupper än i dag kan få permanenta uppehållstillstånd.

Det skulle innebära att Sverige återigen får regler som avviker från de flesta länder runt om i Europa. Sammantaget är det tydligt att Miljöpartiet står för en naiv och aningslös politik som försvagar regeringen i dess helhet.

Vi moderater kommer inte blunda för de problem som Sverige står inför.

Vi tänker ta ansvar för reformer som kan ta bort jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda och som gör att en halv miljon nya jobb kan skapas de kommande åren. Vi tänker satsa på lag och ordning så att Sverige ska ha minst 25 000 poliser med bättre villkor och högre lön.

Och vi tänker inte återgå till en ohållbar migrationspolitik.

Vårt land behöver partier som ser verkligheten för vad den är och är beredda att komma med lösningar som kan föra Sverige åt rätt håll. Vi behöver vända utanförskap och otrygghet till framtidstro.

Därför behöver Sverige en ny moderatledd alliansregering. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.