”Nattaktiva djur tvingas vara vakna hela dagarna och får sina vingar utdragna gång på gång på gång. Hur tänker vi egentligen? Vi hade troligen inte utsatt en människa för tortyr bara för att få en häftig bild”, säger Tom Svensson, till vänster i bild. Foto: Privat / Tom Svensson
Debattinlägg

”En selfie som dödar – skulle du ta den?”

Opinion ·

”Många avundas vänner som lägger upp selfies där de kramar eller håller vilda djur, vilket sorgligt nog uppmuntrar fler människor att ta egna bilder. Detta gör att lidandet för de vilda djuren fortsätter”, skriver bevarandefotografen Tom Svensson.

Om debattören

Tom Svensson
Bevarandefotograf

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

En selfie som dödar, skulle du ta den? Det är en fråga som många fler borde ställa sig.

Under mina resor har jag förfasats över hur lite folk tänker när de tar en bild med ett vilt djur. Jag arbetar som bevarandefotograf. Allt jag gör går ut på att bevara arter och habitat.

Under många år har jag arbetat mot illegal jakt och illegal handel internationellt. Det är under dessa resor som jag sett vad vi turister orsakar för att få en semesterbild.

Enligt World Animal Protections undersökning är 20 procent av djuren som drabbas av selfiehetsen i Amazonas utrotningshotade, och över 60 procent behöver internationellt skydd.

Tyvärr är situationen densamma på många andra ställen i världen. Jag är nyss hemkommen från en resa i Indonesien, där jag än en gång förfasades över hur vi behandlar djur för våra egna egoistiska syften.

I en park känd för flygande hundar och makaker såldes selfies till turisterna, med bland annat ormar och flygande hundar.

Dessa nattaktiva djur tvingas vara vakna hela dagarna och får sina vingar utdragna gång på gång på gång. Hur tänker vi egentligen? Vi hade troligen inte utsatt en människa för tortyr bara för att få en häftig bild.

Djuren blir plågade, drogade och bryts ner för att tvingas in i situationer där de kan fångas på bild.

Det gäller elefanter du rider på, tigrar du får sitta bredvid, apor du får klappa, fåglar, ormar och krokodiler. Sengångare kan leva i 30–35 år i det vilda men inom denna industri lever de ungefär sex månader – de stressas ihjäl.

Varför gör vi då detta med djur? Tror vi att de inte känner något? Att de inte har känslor, att de är leksaker som vi kan utsätta för vad som helst?

Många avundas vänner som lägger upp selfies där de kramar eller håller vilda djur, vilket sorgligt nog uppmuntrar fler människor att ta egna bilder.Detta gör att lidandet för de vilda djuren fortsätter.

Jag om någon förstår fascinationen för tigrar, lejon, sengångare och andra exotiska djur. Men bry dig mer om djuret än om bilden! För är bilden så viktig att djuren måste dö för den?

Som turist borde du ställa dig den frågan. Ofta lämnar vi som turister det logiska tänkandet hemma – men vi måste ta med oss det även på semestern.

Vi kan aldrig bara titta på för då fortsätter det. Låt oss stoppa detta tillsammans!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.