AKB, Björklund, Eneroth
Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnar upp för samarbete över blockgränsen. Tomas Eneroth (S) vill ha besked från Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Björn Nordqvist
Debattinlägg

”Dags att bekänna färg nu, Kinberg Batra”

Politik ·

”Om varken Liberalerna eller Centerpartiet är beredda att regera med stöd av Sverigedemokraterna, vad är det då för regering som Anna Kinberg Batra tänker sig?”, skriver Tomas Eneroth (S).

Om debattören

Tomas Eneroth (S)
Infrastrukturminister

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Inför SVT:s partiledardebatt i afton söndag är Anna Kinberg Batra (M) fortfarande svaret skyldig om hur hon ser på att förlita sig på aktivt stöd från Sverigedemokraterna efter valet 2018.

Tystnaden blir allt mer pinsam i kontrast mot beskeden från partiledarkollegorna i Centerpartiet och nu senast Liberalerna.

Var och varannan dag påminns vi om att Sverigedemokraterna inte är ett parti som andra.

”Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”, säger riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) till Aftonbladet och visar antisemitismen inom Sverigedemokraterna i dag.

Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk-politiske talesperson skämtar om gamla nazist-kollegor i ett äldre filmklipp som nyligen publicerats. Han berättar skrattandes om hur de före detta kollegorna blev berusade, heilade och ägnade sig åt att sparka på fårkroppar som fallit i golvet. De kallade fåren för ”judar”.

Gruppledaren Mattias Karlsson (SD) som finns med i samma filmklipp stod förra veckan i SVT:s Aktuellt och attackerade Centerpartiet.

”Ni släppte in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister” var Karlssons rasistiska och grovt generaliserande budskap.

Som om inte detta vore nog allvarligt har en anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli klassats av experter som en potentiell säkerhetsrisk och ytterligare en tjänsteman fått lämna sin anställning efter kontakter med extremister och spridning av pro-rysk propaganda.

Trots det fortsätter Anna Kinberg Batra att genom bristen på besked bidra till att normalisera Sverigedemokraterna.

Låt mig vara tydlig, Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Det borde stå klart inte minst efter de senaste veckornas händelser.

Anna Kinberg Batras oförmåga att tala klarspråk har också lämnat hennes koalitionspartners ovissa. Annie Lööf (C) har efterfrågat större tydlighet. Själv har Lööf glädjande nog satt ned foten – aktivt stöd från SD är inte aktuellt.

Även Liberalernas Jan Björklund har gett samma besked, och lagt till att blocköverskridande samarbete är ett alternativ han stödjer.

Om varken Liberalerna eller Centerpartiet är beredda att regera med stöd av Sverigedemokraterna, vad är det då för regering som Anna Kinberg Batra tänker sig?

Anna Kinberg Batra, i partiledardebatten på söndag är det dags att bekänna färg.

Väljarna och de koalitionspartier du säger dig vilja regera tillsammans med förtjänar att få svar.

Hur kommer det sig att du, trots det som uppdagats, fortfarande inte kan ge besked om du är beredd att förlita dig på aktivt stöd från Sverigedemokraterna?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.