Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Debattinlägg

”Tramsig markering av republikanerna”

Monarki ·

”Vårt statsskick är beslutat av riksdagen. Denna sanning är lätt att ignorera när man som republikan vill visa sig radikal och uppkäftig mot vad man kallar 'kungafjäsket'”, skriver Andreas Carlson.

Om debattören

Andreas Carlson
Riksdagsledamot, (KD)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Lika säkert som att löven gulnar på hösten tittar republikanerna fram då kungen öppnar riksmötet. Är det inte kungens roll just i detta sammanhang som framkallar ilska, så är det något annat.

I veckan var alla folkvalda parlamentariker inbjudna till kungen och drottningen på divertissement och supé. Denna gång var det detta som lockade fram republikanerna.

Till skillnad från socialdemokraten Hillevi Larsson och republikanska föreningens vänsterpartistiska ordförande Mia Sydow Mölleby var jag på kungliga slottet i onsdags kväll. I en debattartikel här på SVT Opinion lät dessa båda meddela att de skulle utebli i protest mot vårt statsskick.

Markeringen är tramsig men visar också ett tydligt förakt för den svenska demokratin och för våra traditioner. Vårt statsskick är beslutat av riksdagen.

Denna sanning är lätt att ignorera när man som republikan vill visa sig radikal och uppkäftig mot vad man kallar ”kungafjäsket”.  

Vore Sverige en ny statsbildning som såg sitt ljus igår, ett tomt ark, en nation utan historia, då hade förmodligen ganska få föreslagit att monarki skulle införas. Men nu förefaller det inte så – Sverige är en gammal nation med mycket lång historia och med ett rikt kulturarv. Att vårt kungahus är en viktig del i detta, går inte att förringa.

För mig, och för de allra flesta som bor i vårt land, är monarkin ett statsskick att bevara. Den svenska monarkin förenar på ett mycket bra sätt traditioner med en ny tid, den fyller ett samhälleligt behov av kontinuitet.

Och inte minst: Monarkin är en viktig och betydelsefull sten i samhällsgemenskapen, en enande kraft för landet såväl i tider av oro och sorg som i stunder av glädje och framgång.

Utöver kritik av monarkin innehåller de bägge republikivrarnas artikel ett stort mått av kritik mot beteendekoder och det intresse som medborgarna visar för medlemmarna av den kungliga familjen.

Oavsett om ett land är monarki eller republik omgärdas statschefsämbetet av ceremonier – det är inte något unikt för monarkier.

Och oavsett om ett lands statschef är president eller monark, finns ett folkligt intresse för personen och personerna i vederbörandes omgivning eftersom personen just är statschef.

Genom att visa kungafamiljen och vår monarki aktning, visar man också vårt land, våra traditioner och vår svenska demokrati vördnad.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.