Centerpartiet skriver att man tycker att människors möjligheter att röra sig är en grundläggande frihetsfråga. Men i nästa stund inskränker de på varje medborgares rätt till att förflytta sig fritt där de bor genom att förorda trängselskatten. Men trängselskatten handlar inte om trängsel utan om en helt ny skattebas för att ”medfinansiera” infrastrukturprojekt som tidigare finansierades av staten. Nu kan vi genom beräkningar presentera klart och tydligt att skatten är orättvis mellan olika inkomstlägen, skriver Vägvalet.
”För Centerpartiet är människors möjlighet att röra sig en grundläggande frihetsfråga.” Det är vad debattörerna Annie Lööf (C) och Anders Åkesson (C) bland annat skrev på dn.se i måndags den 23 april. Men i nästa stund inskränker de på varje medborgares rätt till att förflytta sig fritt där de bor genom att förorda trängselskatten. Centerpartiet påvisar nu äntligen det som Vägvalet försökt säga hela tiden. Trängselskatten handlar inte om trängsel utan om en helt ny skattebas. Genom trängselskatten ska regioner och kommuner ”medfinansiera” till infrastrukturprojekt som tidigare finansierades av staten via till exempel vägskatt. Men i december kom Riksrevisionen med sin rapport ”Medfinansiering av statlig infrastruktur (RiR 2011:28)” som levererade svidande kritik gällande medfinansiering. Den riskerar enligt Riksrevisionen leda till att samhällsekonomiskt olönsamma projekt prioriteras framför de mera lönsamma, eftersom lokala opinioner eller partiföreträdare i första hand inte ser till hela landets behov. I Göteborg införs trängselskatten 1 januari 2013, dels för att medfinansiera, dels för att minska trängsel ur miljösynpunkt. Dessa två begrepp motsäger varandra eftersom medfinansiering med trängselskatt kräver att en del av befolkningen kör bil. Detta motsatsförhållande fanns inte vid Stockholmsinförandet. Trängselskatten är ett enormt slöseri med skattebetalarnas pengar. Kostnaden för administrationen för trängselskatten uppgår till cirka 20-30 % vilket kan jämföras med 0,57 % i det vanliga skattesystemet. Ingen annanstans i statens beskattning av medborgarna anses det rumsrent att slösa så med skattebetalarnas pengar. Under 25 år kommer bilisterna i Göteborg att betala 6 miljarder som bara försvinner till ingen nytta. Nu kan vi genom beräkningar som Vägvalet gjort presentera klart och tydligt att skatten är orättvis mellan olika inkomstlägen.Som exempel kan vi räkna på en pendlare som varje dag betalar 18 kr för att åka in i betalzonen och 18 kr för att åka ur betalzonen. Totalt betalar personen 720 kr i trängselskatt per månad. En person som tjänar:
- • 22 000 kr/månad får en skattehöjning med 14 procent
- • 50 000 kr/månad får en skattehöjning med 7 procent
- • 80 000 kr/månad får en skattehöjning med 3 procent
Jobbskatteavdraget som genomförts och som Alliansen gärna trummar på kommer nu att nästan halveras för många. Personer med tjänstebilar slipper trängselskatten helt. Är detta rättvist fördelat? Redan 2010 gjordes opinionsmätningar som påvisade att 60-70% var emot trängselskatten. På aftonbladet.se igår har i skrivandets stund 32 300 personer röstat och 76,5% är emot. Trots att en klar majoritet av medborgarna är emot har övriga partier i Göteborg valt att köra över folket i frågan. De hävdar bestämt att frågan är avgjord då de anser att alla som röstade på dem i valet 2010 även röstat ja till trängselskatten. Till saken hör att Centerpartiet åkte ur Göteborgs fullmäktige, sannolikt på grund av deras ställningstagande i frågan. De etablerade partierna i Göteborg nekade även medborgarna en folkomröstning. Vägvalet lämnade i december 2010 över 28 000 namnunderskrifter med stöd i kommunallagen för att väcka frågan i fullmäktige om en folkomröstning. Trots namnunderskrifterna som var långt över de ca 16 800 rösterna vägvalet fick i valet 2010 röstades den ned av både Alliansen och den rödgröna majoriteten. Det demokratiska systemet och medborgarinflytande i en viktig fråga är satt ur spel.