Debattinlägg

Trots min tunga politiska roll frågade media om köttbullar och dagishämtning

Publicerad

OPINION · Kristina Axén-Olin (M) inför Debatt ikväll om att vara kvinna i politiken:

KVINNOR I POLITIKEN ”När jag var finansborgarråd var jag ansvarig för 48 000 anställda och en budget om ca 45 miljarder kr vid sidan om ”Vd-jobbet” i stadshuset. Vad jag vet är detta jämförbart med den största företagsledaren i Europa. Tråkigt nog stod dock inte Affärsvärlden eller Dagens Industri i kö för att intervjua mig kring världskonjunkturen eller räntors befarade utveckling utan jag jagades mest  av media kring köttbullsrecept, min mammas död, skilsmässa och alkoholproblem.” Det skriver Kristina Axén-Olin (M), f. d. borgarråd i Stockholm.

Det tar inte lång tid för mig att svara på frågan om kvinnor och män behandlas olika som politiker.´Tyvärr så är det så självklart att det är så! Både toleransnivån kring begångna fel men också värderingen av oss.

Tyvärr medverkar detta nog inte till att fler kvinnor vill engagera sig i politiken men jag tror även att den politiska miljön kan få destruktiva följder för samhället i stort, t e x när det gäller jämställdhet och lika många män och kvinnor på olika arbetsplatser.

Själv var jag finansborgarråd i Stockholm efter att först ha varit socialborgarråd i 4 år och därefter oppositionsborgarråd lika länge. När jag var finansborgarråd var jag ansvarig för 48 000 anställda och en budget om ca 45 Miljarder kr vid sidan om ”Vd-jobbet” i stadshuset. Vad jag vet är detta jämförbart med den största företagsledaren i Europa.

Tråkigt nog stod dock inte Affärsvärlden eller Dagens Industri i kö för att intervjua mig kring världskonjunkturen eller räntors befarade utveckling utan jag jagades mest  av media kring köttbullsrecept, min mammas död, skilsmässa och alkoholproblem. Högst på dagordningen hade media kring att få följa med när jag lämnade barn på dagis!

Inte för att detta alltid är enbart negativt men det belyser ett djupare problem då vi kvinnliga politiker inte tas på allvar för vår kompetens. Och varför behandlas män inte likadant? Ärligt talat – hur många vet om min efterträdare, Sten Nordin, har varit gift tidigare, eller om Anders Borg dricker för mycket eller om Fredrik Reinfeldts mamma lever eller inte?

På frågan om Mona Sahlin hanteras annorlunda beroende på att hon är kvinna tror jag absolut att det är så, däremot tror jag inte att det är skälet till att hon väljer att avgå. Men ”drevet” mot henne tror jag blir mycket mer osakligt kritiskt beroende av just detta. Och Mona är ödmjuk nog att avstå från ytterligare soptunnedebatt i media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.