Om Donald Trump skulle bli USA:s nästa president påverkas säkerhetsläget i bland annat Sverige stort, befarar artikelförfattaren. Foto: Carolyn Kaster/AP
Debattinlägg

”Trump en farlig president för Sverige”

Publicerad

PRESIDENTVALET · ”Ett USA som inte står bakom sitt löfte om att bidra till försvaret av sina allierade i NATO river undan mattan för hela den europeiska säkerheten”, skriver Niels Paarup-Petersen. 

Om debattören

Niels Paarup-Petersen
Centerpartist och liberal debattör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Trump är nu republikanernas officiella kandidat till posten som amerikansk president.

Vi måste börja inse att det finns en rejäl möjlighet att Donald John Trump den 20 januari nästa år står och svär eden. Och vi måste börja se på vad Trump egentligen står för utöver de rubrikskapande förolämpningarna.

När valrörelsen inleds är det med det mest extrema politiska program i ryggen som Trump ska vinna amerikanernas röster. 

Homosexuella ska inte få gifta sig. Det ska bli tillåtet att diskriminera av religiösa skäl. Abort ska förbjudas helt och alldeles. Det ska bli lättare att ha vapen och att transportera dom över statsgränserna. Miljöpolitiken går ut på att påstå att kol är en ren energikälla. 

Det är en politik långt ifrån det svenska partier presenterar. Men det som vi i Sverige borde vara mest oroliga för är Trumps utrikespolitik. 

Medan Trump säger att han vill göra USA ”storslaget igen” är det bara att konstatera att han först och främst vill att USA lämnar sina vänner i sticket.

Med Trump får USA en utrikespolitik som fullständigt överger kampen för frihet och demokrati. Ta Trumps svar på Erdogans utrensningar av polis, domare, lärare och akademiker till exempel. Enligt Trump har USA inte rätt att lägga sig i. 

Trump ser inte heller några problem med Putins erövringar i Ukraina, och Trumps kampanj har försökt stoppa skrivningar om att USA ska stödja Ukraina i kampen mot Ryssland.

Trumps kampanjledare har varit lobbyist för den tidigare presidenten i Ukraina Yanukovych, som styrde med starkt stöd från Ryssland.

Men viktigast av allt har Trump också sagt att han inte tänker försvara de baltiska länderna om Ryssland anfaller. Inte om de inte först visat att de ”gjort nog för USA”.

Här pratar vi till exempel om Estland som per invånare har förlorat lika många soldaters liv i kriget i Afghanistan som USA. Ett krig där USA för första gången aktiverade NATO:s artikel 5 om kollektivt försvar. Och soldater från alla baltiska länderna har förlorat sina liv för att komma till USA:s försvar.

Trump lämnar hela grunden för det transatlantiska säkerhetssamarbetet och kastar de utsatta baltiska länderna för den ryska vargen i en tid där den tydligen har fått upp aptiten. Det är skamlöst.

Ett USA som inte står bakom sitt löfte om att bidra till försvaret av sina allierade i NATO river undan mattan för hela den europeiska säkerheten. 

Med Trump som president i USA måste Sverige i högre omfattning kunna försvara sig självt – utan att de facto vara beroende av NATO och USA som idag. Ett starkt försvar är självständighetens och frihetens grund.

Här måste Sverige i samarbete med övriga Europa ta ett större ansvar, så att beroendet av USA minskar.

En utveckling som dock bör bejakas oavsett utfallet i presidentvalet.

Sverige måste bidra till att säkra den europeiska freden när friheten släcks i länderna kring oss.

För när det kommer till kritan hjälper en plats i FNs säkerhetsråd föga. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Drömmar i presidentvalets USA

Mer i ämnet