Donald Trump, demonstrationer
Foto: Kamil Krzaczynski
Debattinlägg

”Trumps abortbeslut ökar risken för kvinnors hälsa”

Opinion ·

” All erfarenhet visar att abortförbud inte minskar antalet aborter. I stället hänvisar det kvinnor till illegala kliniker och riskabla ingrepp”, skriver Jesper Bengtsson.

Om debattören

Jesper Bengtsson
Chef tankesmedjan Tiden

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ett av Trumps första beslut var att förbjuda amerikanskt bistånd till alla organisationer som på minsta sätt förordar kvinnors rätt till abort.

Ett beslut som kraftigt kommer öka risken för kvinnors hälsa. All erfarenhet visar att abortförbud inte minskar antalet aborter. I stället hänvisar det kvinnor till illegala kliniker och riskabla ingrepp.

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att 22 miljoner kvinnor varje år gör aborter som riskerar deras liv och hälsa. År 2008 dog omkring 50 000 kvinnor av sådana ingrepp. De flesta av dessa levde i fattiga utvecklingsländer.

Trumps beslut kommer förvärra situationen ytterligare.

USA är en av världens största biståndsgivare och står för omkring en tredjedel av allt bistånd till mödrahälsa.

Första gången USA införde en sådan här ”gag rule” (munkavleregel) var under Reagans tid på 80-talet. Bill Clinton tog bort regeln efter sin valseger 1992, men Bush återinförde den för femton år sedan.

Allt bistånd från USA stoppades till organisationer som förordar kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Den gången gick några Europeiska länder, bland annat Danmark och Sverige, in och täckte upp för det bistånd USA drog in.

Sverige har redan under många år prioriterat kvinnors hälsa i biståndet, men nu finns det goda skäl att trappa upp det arbetet ytterligare.

För Sverige och svenskt bistånd hade det kunnat vara ett sätt att ta täten efter Trumps besked i början av veckan. Den feministiska utrikespolitiken hade satt ytterligare ett tydligt avtryck i världspolitiken.

Nu hann Holland före. Regeringen i Amsterdam har meddelat att man tänker starta en fond dit länder, organisationer och företag kan skänka pengar.

Fondens syfte är att stötta det arbete som blir utan resurser med den nygamla amerikanska politiken.Sveriges regering måste tydligt deklarera att den stöttar det arbetet.

Att den nu lägger ännu större vikt vid biståndet som rör kampen mot mödradödlighet och kvinnors rätt.

Alternativet är förskräckande.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.