Kurder demonstrerar utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/TT
Debattinlägg

”Turkiska riksförbundet uppviglar mot oss kurder”

Publicerad
MELLANÖSTERN ·

”De likställer kurdfrågan med terror, och Turkiets drygt 25 miljoner kurder som terrorister. Det är inte klokt!”, skriver Murat Kuseyri och Kurdo Baksi.

Om debattörerna

Murat Kuseyri
Svensk-turkisk journalist
Kurdo Baksi
Svensk-kurdisk journalist

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Måndagen den 20 juli miste 32 ungdomar sina liv i staden Suruc i Turkiet, som samlat kläder och leksaker till barnen i den syrisk-kurdiska staden Kobanî, i ett bombattentat.

Efter detta hjärtskärande dåd meddelade Turkiet att landet skulle bomba IS-ställningar i Syrien som straff för attentatet i Suruc och PKK-ställningar i Irak.

Men i själva verket bombar Turkiet tio gånger mer kurder i Irak och Syrien.

Samtidigt som Turkiet bombar har också de turkiska myndigheterna gripit drygt 1 000 kurder och turkiska vänsteraktivister för terrorism.

Massgripandena har föranlett demonstrationer runt om i Turkiet men de deltagande slås ned brutalt demonstranterna. Hundratals demonstranter har skadats och lika många har gripits.

Konsekvenserna av den turkiska statens bombningar av kurder och turkisk/ultranationalitiska, för att inte säga rasistiska propaganda och retorik har även nått Sverige.

När svensk-kurder skulle fördöma de turkiska bombningarna i en manifestation utanför turkiska ambassaden i Stockholm i torsdags (30 juli) stördes den av ultranationalitiska svensk-turkar som ockuperat mötesplatsen en timma tidigare.

I och med den turkiska AKP-regeringen inte kan skicka sina poliser och soldater till Stockholm, tack och lov, låter den Turkiska Riksförbundet i Sverige trolla fram svensk-turkisk mobb mot de förtryckta kurderna.

Att enstaka svensk-turkar inte hyser sympatier för kurdernas kamp för mänskliga rättigheter är inget som oroar oss, men Turkiska Riksförbundet i Sverige, som 2015 fick 630 979 kronor i bidrag av Ungdomsstyrelsen och försäkrat att arbeta mot rasism, ägnar sig åt uppvigling är minst sagt oroväckande.

Före demonstrationen mot kurder inbjuder ordföranden för Turkiska Riksförbundet Hasan Dölek svensk-turkar med dessa ord på sin förbunds hemsida: ”Den som är turk, bär på turkiskt blod, älskar sitt land, älskar sin flagga uppmanas att samlas utanför den turkiska ambassaden på Dag Hammarskjölds väg 20 i Stockholm i syfte att skydda ambassaden mot de som sympatiserar med terroristorganisationer.”

Denna inbjudan, som mjukades lite efter demonstrationen, inte andas bara rasism utan bäddar även för provokationer och attacker mot kurder, syrianer och armenier i Sverige!

Turkiska Riksförbundet likställer alltså kurdfrågan med terror, och Turkiets drygt 25 miljoner kurder som terrorister. Det är inte klokt!

Det är inte första gången som Turkiska Riksförbundet springer AKP-regeringens agenda och politik: 24 april i år, på hundraårsminnet av turkisk-ottomanska folkmordet som krävde 1,3 miljoner människors liv, organiserade just Turkiska Riksförbundets ordförande Hasan Dölek en motdemonstration mot svenska assyrier/syrianer och armenier.

Det kan vara viktigt att påpeka kommunfullmäktigepolitikern Hasan Dölek (S) deltog även i det högerorienterade turkiska AKPS kandidatrally nyligen! Och nyligen utsåg den turkiska regeringen Dölek till rådgivare för frågor som rör turkiska medborgare i Sverige.

Tyvärrr ägnar sig han tillsammans med sitt riksförbund all sin energi åt att motarbeta och provocera kurder, armenier och assyrier/syrianer med rötter i Turkiet.

Vi uppmanar Turkiska Riksförbundet att välja demokratins, jämlikhetens, fredens och antirasismens väg och sluta hyckla:

Låtsas vara antirasist inför och i kontakterna med de svenska myndigheterna, men i praktiken motarbeta och svartmåla alla som inte är turkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Mellanöstern

Mer i ämnet